Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 09:15

  Τζον Πόλσον: Θέλουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα το 2021

  Τζον Πόλσον: Θέλουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας έδωσε ο Πρόεδρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Paulson & Co., Τζον Πόλσον στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Capital Link.

  Σύμφωνα με τον επενδυτή, η ελληνική κυβέρνηση οδήγησε πολύ καλά τη χώρα μέσα από την κρίση και την έχει βάλει σε θέση ετοιμότητας για την ανάκαμψη. Υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα επωφελείται από μία φιλοαναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική κυβέρνηση, οι πολιτικές της οποίας εκτείνονται πέρα από την απλή μείωση των φόρων σε μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα. Αυτές οι φιλοαναπτυξιακές πολιτικές θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν το βιοτικό επίπεδο. 

  Άλλη μία θετική πτυχή, σύμφωνα με τον Πόλσον, είναι τα κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα από το πακέτο της ΕΕ για την πανδημία, που θα μπορούσαν να είναι "game changer" για τη χώρα. Περαιτέρω, με τα εμβόλια να βρίσκονται καθ οδόν, αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη το 2021, ιδιαίτερα στον τουρισμό προτού έρθει το καλοκαίρι.

  Οι ελληνικές τράπεζες διαζειρίζονται καλά τις προκλήσεις

  Ο Πόλσον, μεγαλοεπενδυτής ο ίδιος της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, είναι αισιόδοξος ότι η οικονομική ανάκαμψη θα φέρει και επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Θεωρεί πως συνολικά οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν να αντιμετωπίζουν καλά τις προκλήσεις που επέφερε η πανδημία. Έχουν σημειώσει πρόοδο αναφορικά με τη μείωση των NPLs, κάτι το οποίο θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να έχουν περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια για να στηρίξουν την ανάκαμψη. Το πρόγραμμα "Ηρακλής" έχει αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs. 

  Αύξηση των επενδύσεων το επόμενο έτος

  Η Paulson & Co. προτίθεται να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2021, επιλέγοντας κυρίως εισηγμένες επιχειρήσεις. Όπως είπε ο Πόλσον, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της εμπιστοσύνης που έχει ο ίδιος και άλλοι επενδυτές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. "Θέλω να τονίσω πόση διαφορά έχει να επενδύσεις σε μια χώρα, όπου η κυβέρνηση εφαρμόζει υγιείς οικονομικές πολιτικές και καλωσορίζει τους επενδυτές. Ο πιο άμεσος τρόπος να αυξήσουμε την έκθεσή μας στην Ελλάδα είναι μέσω των εισηγμένων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, και αυτό θα παραμείνει το επίκεντρο της προσοχής μας. Ωστόσο, ακόμη ένας τομέας που είναι ελκυστικός για όλους τους επενδυτές είναι η αγορά real estate. Μετά την κατρακύλα στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι τιμές του ελληνικού real estate έχουν αρχίσει να αυξάνονται και συνεχίζουν να αυξάνονται ακόμη και εν μέσω πανδημίας".

  Για τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς

  Ξεχωριστά ο Πόλσον ανέφερε πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η ΕΥΔΑΠ που είναι μια εταιρεία που διευθύνεται αποτελεσματικά αλλά διαπραγματεύεται στο περίπου ένα τρίτο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς της. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΥΔΑΠ με ποσοστό 61%. Καθώς το ελληνικό ρυθμιστικό καθεστώς εξελίσσεται με την ενίσχυση της ΡΑΕ, σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, όλοι οι μέτοχοι, οι ίδιες οι εταιρείες και η κοινωνία μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το περιθώριο ανόδου.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ