Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 08:17

  Νέο ράλι στο χρηματιστήριο των ρύπων

  Νέο ράλι στο χρηματιστήριο των ρύπων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την περασμένη εβδομάδα η χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος εμφάνισε εξαιρετικά υψηλές τιμές στην αγορά εξισορρόπησης, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους προμηθευτές ρεύματος.

  Χθες μάλιστα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρέμβει στην αγορά, θέτοντας πλαφόν στις προσφορές της αγοράς εξισορρόπησης, απόφαση η οποία τέθηκε σε διαβούλευση εξπρές μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

  Αυτήν την εβδομάδα πάντως, φαίνεται να έχει επέλθει, έστω και προσωρινά, ισορροπία στην αγορά εξισορρόπησης και οι τιμές στους λογαριασμούς προσαυξήσεων που επιβαρύνουν τους προμηθευτές εμφανίζουν τάσεις εξομάλυνσης.

  Ωστόσο την ίδια στιγμή που η αγορά εξισορρόπησης δείχνει να επανέρχεται σε νορμάλ επίπεδα, οι πιέσεις στους προμηθευτές συνεχίζονται αυτή τη φορά λόγω των ανατιμητικών τάσεων στην προημερήσια αγορά (DAM). Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας, από προχθές η μέση τιμή στην προημερήσια αγορά έχει ξεπεράσει τα 80 ευρώ/MWh, ενώ χθες ξεπέρασε και τα 93 ευρώ/MWh. Μάλιστα κάποιες ώρες η τιμή κινήθηκε πάνω και από τα 100 ευρώ/MWh φτάνοντας σε μάξιμουμ τιμή στα 140,01 ευρώ/MWh.

  Πίσω από το ράλι στην τιμή DAM βρίσκονται μια σειρά από παράγοντες όπως η αύξηση της ζήτησης λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, οι αυξημένες τιμές συνολικά στις γειτονικές αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού, αλλά και το νέο ράλι στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

  Συγκεκριμένα, από τα τέλη Οκτωβρίου όταν τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων βρίσκονταν στα επίπεδα των 23 ευρώ/τόνος, οι τιμές έχουν καταγράψει ένα ανοδικό σερί και την περασμένη Τρίτη κατέγραψαν νέο ρεκόρ στα 32,02 ευρώ/τόνος. Δηλαδή μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα έχουν οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν αυξηθεί κατά 39%.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας για την προημερήσια αγορά, η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στα 82,31 ευρώ/MWh, με ανώτατη τιμή τα 114,1 ευρώ/MWh και κατώτατη τα 44,38 ευρώ/MWh.

  Σε κάθε περίπτωση, η αγορά του ηλεκτρισμού συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με δεδομένο ότι στη χονδρική καταγράφονται ισχυρότατες ανατιμητικές πιέσεις, τις οποίες μέχρι στιγμής οι προμηθευτές απορροφούν.

  Ωστόσο είναι σαφές, ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν και ήδη υπάρχουν σκέψεις για ενεργοποίηση των ρητρών που περιλαμβάνονται σε πολλά τιμολόγια προμηθευτών για αυξήσεις λόγω του αυξημένου κόστους στη χονδρεμπορική αγορά. 

  Η εικόνα αυτή είναι ακόμη πιο έντονη σε ό,τι αφορά τους πελάτες στη μέση και την υψηλή τάση, για τους οποίους πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν κινήσεις από προμηθευτές για επαναδιαπραγμάτευση των τιμολογίων τους σε πιο ρεαλιστικά και βιώσιμα με τα νέα δεδομένα της αγοράς επίπεδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ