Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Δεκ-2020 21:03

  Ετοιμες να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης οι εμπορικές τράπεζες

  Ετοιμες να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης οι εμπορικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την πρόθεσή τους να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις τους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2021 και να μοιραστούν τεχνογνωσία και κεφάλαια για την υλοποίηση των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης δήλωσαν τα ανώτερα τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στο 22ο συνέδριο του Capital Link με τίτλο "Eπενδύστε στην Ελλάδα” (Ιnvest in Greece).

  Παράλληλα συμφώνησαν όλοι ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) που επιβραδύνουν την χρηματοδότηση της οικονομίας βελτιώνοντας την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων τους μέσω των πρωτοβουλιών που έχει λάβει η κάθε μια από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες ξεχωριστά αλλά και μέσω του σχεδίου "Ηρακλής”.

  Στην αρχή της συζήτησης ο κ. Martin Bijsterbosch, στέλεχος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΚΤ ανέφερε εν συντομία τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες: σχετικά μικρό μέγεθος, μεγάλη έκθεση σε ΜΕΔ, χαμηλή κερδοφορία. Τόνισε, πάντως, ότι οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες έχουν κάνει πολλά βήματα για τη βελτίωση του χαρτοφυλακίου των δανείων τους, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 2018 κατά συνολικά 25 δισ. ευρώ, με το υπόλοιπο όμως να μένει ακόμη υψηλό αντιπροσωπεύοντας το 35,8% του συνόλου των χορηγήσεων. Τόνισε, πάντως, ότι η ένταξη της Ελλάδας στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP) ενίσχυσε την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ενώ μέσω των κεφαλαίων που αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των κρατικών εγγυήσεων για δάνεια οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλές δυνατότητες να βελτιώσουν τις ζημιές που έχει προκαλέσει η πολυτετής κρίση της ελληνικής οικονομίας.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου τόνισε τη σημασία των κονδυλίων ύψους 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι με τη σωστή χρήση μπορούν να δώσουν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες -είπε- θα είναι παρούσες όχι μόνο για να χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και για να προσφέρουν τεχνογνωσία και συμβουλές στις ιδιωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου. 

  Τόνισε, επίσης, ότι η τάση για την αύξηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας είναι θετική αφού τα καθαρά νέα δάνεια από τον περασμένο Οκτώβριο έφτασαν τα 3,6 δισ. ευρώ.

  Θέλοντας να τονίσει τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εμπορικές τράπεζες θύμισε ότι, με βάση τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση, οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα έχουν ως συνεισφορά από το Ταμείο Ανάκαμψης τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. θα πρέπει να τύχουν τραπεζικής χρηματοδότησης σε ποσοστό 40%. 

  Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτά που θα προστεθούν μέσω του Covid, o κ. Μεγάλου τόνισε ότι η Πειραιώς θα συνεχίζει να τα αντιμετωπίζει μέσα από τα προγράμματα μετασχηματισμού της δομής της, των τιτλοποιήσεων και της ενίσχυσης κεφαλαίου. 

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς τόνισε τη σημασία που έχει οι εμπορικές τράπεζες να κινηθούν γρήγορα σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση τόσο στην παροχή προϊόντων όσο και στην δυνατότητα τραπεζικής εξυπηρέτησης των πελατών τους. Τόνισε η Εθνική έχει προχωρήσει στο πεδίο αυτό παρέχοντας προϊόντα (κάρτες, δάνεια) μέσω του διαδικτύου και τόνισε ότι θα προχωρήσει και η ψηφιοποίηση των back office υπηρεσιών που θα προσφέρει μείωση του κόστους των τραπεζικών εργασιών και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες της. 

  Τόνισε ότι το "κλειδί” για το επόμενο διάστημα θα είναι η μείωση του κόστους των υπηρεσιών που παρέχουν οι τράπεζες μέσω ψηφιοποίησης, που θα επιτρέψει να μειωθούν οι προμήθειες και να γίνεται καλύτερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των δανείων, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος από πλευράς καταναλωτών στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία.
   
  Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ψάλτης σημείωσε τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει όλες οι εμπορικές τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θύμισε ότι από το 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών εμπορικών τραπεζών έχουν μειωθεί κατά 40 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στην τράπεζά του θύμισε την τιτλοποίηση Galaxy που προχωρά η Alpha Bank ύψους 10,8 δισ. ευρώ η οποία, όπως σημείωσε, είναι αυτήν τη στιγμή η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Όπως είπε, μαζί με την υλοποίηση και του σχεδίου "Ηρακλής” οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν κάνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους. 

  Τον επόμενο χρόνο -τόνισε- την ανάκαμψη θα κρίνουν η καλή κουλτούρα πληρωμών από τους δανειολήπτες και η σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

  Ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας είπε με τη σειρά του ότι για το επόμενο διάστημα η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: Το ανθρώπινο δυναμικό και την περαιτέρω ψηφιοποίηση και τη διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων η οποία θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των χορηγήσεων και των επισφαλειών της τράπεζας.

  Για το 2021 τόνισε ότι η αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσει στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την ανάπτυξη και κατά συνέπεια την επανεκκίνηση των εισαγωγών εταιρειών της αγοράς στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

  Διαβάστε ακόμη:

  * Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Καταλύτης η πανδημία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών

  * Μεγάλου: Ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 4% στην χώρα μας από το 2021

  * Φ. Καραβίας: Η πανδημία καταλύτης του μελλοντικού μοντέλου λειτουργίας των τραπεζών

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ