Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Δεκ-2020 18:14

  Υπερδιπλάσια τα μέτρα της Ελλάδας για την κρίση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

  Σταϊκούρας: Λέγατε 'κανένας πλειστηριασμός όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ' - κάνατε 25.732
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου τα δημοσιονομικά  μέτρα που πήρε η Ελλάδα για να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά το 2020 ενώ και τα μέτρα ύψους 7,5 δισ. (4,5% του ΑΕΠ) που έχει προγραμματίσει για το 2021 είναι αναλογικά σημαντικά υψηλότερα από το μέσο όρο των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών όπου δεν ξεπερνούν το 2,4% του ΑΕΠ.

  Αυτό τόνιζε σε δήλωσή του ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μετά την λήξη του σημερινού Eurogroup όπου συζητήθηκαν οι συζητήσεις της Επιτροπής για τα προσχέδια των προϋπολογισμός των κρατών μελών και την διαχείριση της κρίσης.

  Επίσης ο υπουργός Oικονομικών υπογράμμιζε από τα συμπεράσματα της συνόδου των υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης ότι

  -Επιβεβαιώθηκε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, το 2021, αναμένεται να είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που προβλέπεται να διαμορφωθεί περίπου στο 4%.

  -Επιβεβαιώθηκε η δημοσιονομική ευελιξία για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη το 2021, η οποία όμως δεν πρέπει να οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

  -Επισημάνθηκε ότι τα μέτρα στήριξης είναι παροδικά και στοχευμένα στη δημόσια υγεία, τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και την κοινωνική συνοχή και ότι, στο εξής, το μεγαλύτερο μέρος αυτών πρέπει να αποσκοπεί στην ανάκαμψη, όπως ήδη πράττουμε, ενδεικτικά, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και με την αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

  -Προβλέπεται, και στην Ελλάδα, δημοσιονομική βελτίωση το 2021, η οποία θα οφείλεται στη σταδιακή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και στη σημαντική οικονομική μεγέθυνση.

  -Τέλος υπογραμμίστηκε η σημασία της άμεσης και ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που περικλείουν πολύ υψηλότερους, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πόρους για την Ελλάδα.

  "Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σχέδιο, δυναμισμό και σύνεση, αξιοποιώντας τη δημοσιονομική ευελιξία, τη νομισματική χαλάρωση, τα σημαντικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας, προκειμένου να μεταβούμε από την ύφεση και την αβεβαιότητα του 2020, στην ανάπτυξη και την αισιοδοξία του 2021" καταλήγει στην δήλωση του ο υπουργός οικονομικών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ