Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Δεκ-2020 07:44

  "Καλό βαθμό" περιμένει η Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup

  "Καλό βαθμό" περιμένει η Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Τάσου Δασόπουλου

  Με "καλό βαθμό" αναμένεται να φύγει η Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup, όπου θα γίνει μια συζήτηση για την δημοσιονομική κατάσταση της κάθε χώρας, στο τέλος του πολύ δύσκολου 2020.

  Με την ευκαιρία της συζήτησης των παρατηρήσεων της Επιτροπής, για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών μελών θα γίνει και μια ανασκόπηση των μέτρων στήριξης που υλοποίησε το κάθε κράτος μέλος για να συγκρατήσει τις συνέπειες του κορονοϊού.

  Ο "καλός βαθμός" αναμένεται να προκύψει όχι τόσο από τις συνολικές δαπάνες που έγιναν, αλλά λόγω του αποτελέσματος τους στην απασχόληση και την συγκράτηση της ύφεσης. Υπενθυμίζεται ότι εν όψει της σύνταξης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών μελών ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Paolo Gentiloni και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Valdis Dobrovskis είχαν στείλει στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης μια κοινή επιστολή στην οποία επεσήμαναν ότι ειδικά οι χώρες με υψηλό χρέος όπως πχ η Ελλάδα και η Ιταλία θα πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τα μέτρα στήριξης προς τις οικονομίες τους σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητά τους

  Η Ελλάδα, εμφανίζεται στις χώρες που αναλογικά με το ΑΕΠ τους, έχουν κάνει αναλογικά τις υψηλότερες δαπάνες, για να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Συγκεκριμένα έχει διαθέσει 24 δισ. σε άμεσες ενισχύσεις μέσω αποζημιώσεων ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, συμμετοχής στο πρόγραμμα συνεργασία, επιδομάτων ανεργίας αλλά και σε φορολογικές δαπάνες με την μορφή των αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων, ασφαλιστικών εισφορών Τι πέτυχε με αυτά τα χρήματα:

  Κατ' αρχήν, πέτυχε την τρίτη υψηλότερη αναπλήρωση εισοδήματος - ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα- διατηρώντας έτσι και ένα μέρος της ιδιωτικής κατανάλωσης

  Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία της ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών, που κατάφεραν την μεγαλύτερη συγκράτηση της ανεργίας παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας, παραμένει πολύ υψηλό.

  Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι υψηλές δαπάνες συγκράτησαν την πτώση του ΑΕΠ κατά 7% μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, πριν το δεύτερο lock down της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα χωρίς τα μέτρα στήριξης θα είχε για φέτος ύφεση 17,5% του ΑΕΠ. Επίσης, παρά το μεγάλο χτύπημα που δέχθηκε η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του χρόνου λόγω του τουρισμού η αύξηση της κατανάλωσης από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου από το πρώτο lock down στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, η κατανάλωση ήταν 14%. Τούτο παρά την τάση για αποταμίευση που εντείνεται λόγω της αβεβαιότητας που γεννά η πανδημία.

  Δημοσιονομική εποπτεία

  Στο συμβούλιο υπουργών της Ευρωζώνης θα συζητηθούν οι ειδικές συστάσεις για κάθε κράτος που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο τακτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Εκεί η Ελλάδα κατατάσσεται με στις χώρες με τις περισσότερες διαρθρωτικές ανωμαλίες όπως η υψηλή ανεργία, το υψηλό υπόλοιπο κόκκινων δανείων, τις χαμηλές άμεσες ξένες επενδύσεις.

  Ωστόσο η επιτροπή στα σχόλια της σημειώνει την πρόοδο που έχει γίνει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις , οι οποίες μάλιστα υλοποιήθηκαν μέσα στην πανδημία. Μάλιστα εκφράζεται η γνώμη ότι η Ελλάδα προωθεί αλλαγές που είναι στην κατεύθυνση να μειώσει τελικά την απόσταση της από τα κράτη μέλη της ΕΕ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ