Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 17:26

  Στουρνάρας: Αναγκαία η μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και η ολοκλήρωση της τραπεζικής Ένωσης

  Στουρνάρας: Αναγκαία η μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και η ολοκλήρωση της τραπεζικής Ένωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  "Mονιμοποίηση” του θεσμού του Ταμείου Ανάκαμψης ως αναπτυξιακή παρέμβαση και ταχεία ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με εξαίρεση των καταθέσεων από τη διαδικασία bail in και δημιουργία πιστωτικής γραμμής από την ΕΚΤ για εξυγίανση τραπεζών.

  Αυτή είναι η "συνταγή" που πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο 22ο συνέδριο της Capital Link με τίτλο επενδύστε στην Ελλάδα (Invest in Greece) για να ξεπεράσει η Ευρώπη και η Ελλάδα τις συνέπειες του κορονοϊού και να περάσει σε μια φάση διατηρήσιμής ανάκαμψης.

  Στην παρούσα φάση ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επεσήμανε τη σημασία των δικτύων ασφαλείας με μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέχρι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και η Οικονομία να περάσει σε σταθερή πορεία ανάπτυξης. Η πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης -όπως είπε- θα οδηγήσει σε χιλιάδες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, μεγάλη αύξηση της ανεργίας και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η Ευρώπη αντέδρασε γρήγορα στην οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Πρώτη η ΕΚΤ η οποία διασφάλισε την αύξηση της ρευστότητας με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) όπου εντάχθηκε και η Ελλάδα και την παράταση των βραχυχρόνιων χρηματοδοτήσεων για τις Τράπεζες και στη συνέχεια η ΕΕ με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ (Next Generation EU). Τόνισε μάλιστα τη θέση του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να αποτελέσει μόνιμη και όχι έκτακτη παρέμβαση για τη σταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

  O διοικητής της ΤτΕ πέρασε στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι με τη σωστή αξιοποίηση των πόρων ύψους 72 δισ. ευρώ που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2030.

  Στο θέμα των "κόκκινων" δανείων, τα οποία, παρά την μείωση τους τα τελευταία χρόνια, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (στο 35,8% των συνολικών χορηγήσεων) τόνισε για άλλη μια φορά ότι η ενεργοποίηση του σχεδίου "Ηρακλής" είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται συμπληρωματικές δράσεις, ειδικά μετά την κρίση του κορονοϊόύ, οπότε αναμένεται στο υψηλό υπόλοιπο των "κόκκινων" δανείων να προστεθούν άλλα 8 με 10 δισ. ευρώ.

  Στην κατεύθυνση αυτή επανέλαβε την πρόταση της ΤτΕ για ένα κεντρικό φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχει σταλεί και την Κυβέρνηση μέσω της οποίας όπως είπε οι Τράπεζες θα μπορέσουν τα εξυγιάνουν ταχύτερα τους ισολογισμούς τους.

  Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, να αναβαθμιστεί το σύμφωνο εξυγίανσης τραπεζών εκ των έσω (bail in) εξαιρώντας από τα στοιχεία που θα ρευστοποιούνται τις καταθέσεις - με παράλληλη δημιουργία ενός μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων - και ενισχυόμενο με στοιχεία που θα του επιτρέπουν να αντιμετωπίζει και συστημικές κρίσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ