Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 16:59

  Χ. Καστανίδης: Εθνική στρατηγική για τους κανόνες με τους οποίους θα προχωρήσουμε το 2022 και μετά

  Χ. Καστανίδης: Εθνική στρατηγική για τους κανόνες με τους οποίους θα προχωρήσουμε το 2022 και μετά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να ετοιμαστεί με συγκροτημένη και συγκεκριμένη εθνική στρατηγική, για τους κανόνες με τους οποίους θα πάμε στο 2022 και ύστερα, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης.

  "Ζήσαμε μια στιγμή ομοσπονδιοποίησης με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολη η πορεία την επόμενη ημέρα για να αποκτήσει μονιμότητα αυτή η ομοσπονδιοποίηση", παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

  Αυτή την ώρα, που τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι αρνητικά, παρά τη χαλάρωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν συζητείται "η θύελλα που έρχεται" με την επιστροφή στους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου, το 2022, την οποία επιδιώκει η Γερμανία, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης.

  "Αν γυρίσουμε στους ίδιους κανόνες σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ακόμη και αν βελτιωθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα, η χώρα θα βρίσκεται μπροστά στον ολέθριο κίνδυνο, με δεδομένη την δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχία, να ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές που ακολουθήθηκαν την περασμένη δεκαετία, ως πολιτικές διάσωσης", σημείωσε ο κ. Καστανίδης και προειδοποίησε ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει εξαιρετικές δυσκολίες να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη και να επιχειρήσει οικονομική ανάκαμψη.

  "Γι΄αυτό το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είπε ότι δεν είναι δυνατό να επιστρέψουμε στους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας που γνωρίζαμε έως τώρα και οι κανόνες αυτοί πρέπει να αλλάξουν στην ευρωζώνη, διότι διαφορετικά δεν θα είναι δυνατό ούτε το δημόσιο χρέος να εξυπηρετηθεί ούτε και να επιχειρηθεί η ανάκαμψη συνολικά στην ευρωζώνη και την ΕΕ", είπε ο κ. Καστανίδης και πρόσθεσε ότι ανάμεσα σε όσα προτείνει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, είναι και η δημιουργία μόνιμου δημοσιονομικού ταμείου, ως συνέχεια του ταμείου ανάπτυξης. Προτείνει επίσης παροχή ισχυρών κινήτρων για την υλοποίηση προγραμμάτων γενναίων δημόσιων επενδύσεων.

  "Σε αυτή τη συζήτηση έπρεπε να πρωτοστατούν χώρες όπως η δική μας η οποία προέρχεται από μια δεκαετή τρομερή δημοσιονομική κρίση", είπε ο Χάρης Καστανίδης και τόνισε ότι "η εγχώρια πολιτική ελίτ θα έπρεπε να είναι οπλισμένη με εθνικές θέσεις για να συζητήσει ανάλογες προτάσεις, με τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, να έχει συγκεκριμένη στρατηγική διαπραγμάτευσης". Όπως δε επισήμανε, αντί να γίνουν αυτά, "εμείς συζητούμε θέματα μικροπολιτικής επί προσωπικού επιπέδου".

  "Υποχρέωση δική μας, της κεντροαριστεράς, είναι να υποδείξει τα θεμελιώδη. Επίσης, να υποδείξει ότι δύο κρίσεις παγκόσμιες -η χρηματοπιστωτική του 2007, 2008 και η υγειονομική κρίση- έχουν καταδείξει τα όρια των νεοφιλελεύθερων ιδεών με αυτή την ενοχλητική εμμονή στις αυτορρυθμιζόμενες αγορές, που δεν μπόρεσαν, βεβαίως, να κάνουν τίποτα για τη μια ή την άλλη κρίση, αλλά όλοι απευθύνθηκαν στο ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος για να δώσει λύση στο αδιέξοδο. Αυτό καθιστά ξανά επίκαιρες τις σοσιαλδημοκρατικές ιδέες, γιατί πολιτικές ενίσχυσης ενός κράτους αποτελεσματικού, πολιτικές ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας, δεν μπορούν, κατά την ιστορία, να εφαρμόσουν συντηρητικές κυβερνήσεις", είπε ο Χάρης Καστανίδης. 

  "Το πότε και που θα επανέλθουμε, δεν το ξέρουμε ακόμη. Είναι συνάρτηση των συσχετισμών ισχύος στα πολιτικά συστήματα της Ευρώπης, η οποία επειδή λειτουργεί με βάση τον συμβιβασμό και την ομοφωνία, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αλλαγές των συνθηκών, εάν δεν υπάρξει οξεία κρίση, αλλάζει πολύ δύσκολα πορεία. Ζήσαμε, κατά τη γνώμη μου, μια στιγμή ομοσπονδιοποίησης με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολη η πορεία την επόμενη ημέρα για να αποκτήσει μονιμότητα αυτή η ομοσπονδιοποίηση", απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

  Αναφορικά με τις δημόσιες επενδύσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με μια τεράστια αποεπένδυση, από το 2011 και μετά, και "πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι οι επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, αποδίδουν όταν κινούνται σε ισορροπία, όταν δηλαδή υπάρχει και ικανό μερίδιο δημόσιων επενδύσεων και ικανό μερίδιο ιδιωτικών επενδύσεων.

  "Στο Ταμείο Ανάκαμψης θα επιδιώξουμε να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, για να αποδίδουν και οι δύο", είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ