Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 14:49

  Scope Ratings: Η Ελλάδα να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσες

  Scope Ratings: Η Ελλάδα να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική της πρόοδο για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των κεφαλαίων της ΕΕ, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, αναφέρει η Scope Ratings.

  Όπως επισημαίνει σε ανάλυση της, έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα και τώρα αναμένει συρρίκνωση 10% του πραγματικού ΑΕΠ το 2020, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 8%.

  Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων ήρθε για να αποτυπώσει τη χαμηλή τουριστική δραστηριότητα στο γ΄ τρίμηνο και το δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο.

  Η οικονομία ανέκαμψε στο γ΄ τρίμηνο μόλις 2,3% έναντι των τριών προηγουμένων μηνών -που αποτελεί τον χαμηλότερο ρυθμό στην ΕΕ- μετά από την ύφεση 14% στο β΄ τρίμηνο, αναδεικνύοντας την εξάρτηση της οικονομίας από τα τουριστικά έσοδα στην καλοκαιρινή περίοδο.

  "Για το 2021, αναμένουμε μια σχετικά ήπια ανάκαμψη περί το 4% μετά από τη νέα αύξηση των κρουσμάτων το 2020 -πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα και σε τι εύρος μπορούν να γίνουν τα νέα εμβόλια στους επόμενους μήνες και πώς αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερες τουριστικές αφίξεις”, ανέφερε διευθυντής της Scope, Jakob Suwalski.

  "Μακροπρόθεσμα, η προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να προσελκύσει περισσότερες ξένες και εγχώριες άμεσες επενδύσεις. Τα χαμηλά ποσοστά επενδύσεων, στο 12% του ΑΕΠ το 2019 έναντι του 22% που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ, συνεχίζουν να περιορίζουν τη δυναμική της οικονομίας της Ελλάδας. Η κρίση προσφέρει μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να κάνει αποτελεσματική χρήση της στήριξης της ΕΕ, καθώς ξεκλείδωσαν τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, τα οποία θα τονώσουν τις ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες”, τόνισε ο Suwalski.

  Και αυτό διότι τα ιδιωτικά μέσα για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης περιορίζονται από τα χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης της χώρας και τα υψηλά ποσοστά των NPLs των τραπεζών αυτής.

  Σύμφωνα με την Scope Ratings, οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν σημειώσει πρόοδο με την ενσωμάτωση του καθεστώτος αφερεγγυότητας, εταιρικής και ιδιωτικής.

  Αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν πιο γρήγορα από 60 δισ. Ευρώ NPLs.

  Ωστόσο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η κρίση θα μπορούσε να δώσει άλλα 10 δισ. Ευρώ νέων NPLs. Ο Suwalski τόνισε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, τραπεζιικά δάνεια 20 δισ. Ευρώ ήταν υπό αναστολή πληρωμής και κάποιο ποσοστό εξ αυτών θα κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενο το 2021, ανάλογος του ρυθμού ανάκαμψης και την περαιτέρω καθοδήγηση των εποπτικών αρχών”.

  Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω προόδου μέσω τιτλοποιήσεων του Σχήματος Ηρακλή, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τη μείωση των NPLs σημαντικά όταν οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες κάνουν χρήση του μηχανισμού.

  "ΤΑ χαμηλά επιτόκια αναχρηματόδητησης για το ελληνικό δημόσιο, που διατηρούνται χαμηλά χάρη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ -που τώρα επεκτάθηκε για αγορές 1,85 τρισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2022- λειτουργεί ως τη βάση για μια ευνοϊκή τιμολόγηση όλων των assets στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων μέσω του Ηρακλής”, ανέφερε ο Suwalski.

  Επίσης, παρά τις επίμονες τραπεζικές προκλήσεις και αυτές που συνδέονται με τα NPLs, η Scope βλέπει ενθαρρυντικά σημάδια περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενθάρρυνση των πολύ αναγκαίων επενδύσεων.

  Η προσφάτως εκδοθείσα έκθεση Πισσαρίδη προσφέρει ένα μη δεσμευτικό 10ετές οικονομικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και το πρόγραμμα της κυβέρνησης για το πώς να χρησιμοποιηθούν τα δάνεια και οι χορηγίες του ταμείου της ΕΕ ύψους 32 δισ. ευρώ (17% του ΑΕΠ του 2019), ώστε να ρολάρουν και το 2021.

  Ακόμη και έτσι, μια σημαντική πιστωτική πρόκληση για τις ελληνικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα, θα είναι να διατεθούν εγκαίρως τα κεφάλαια της ΕΕ.

  Η Ελλάδα έχει απορροφήσει περίπου 7 δισ. Ευρώ από τα 12 δισ. των διαρθρωτικών κεφαλαίων του τρέχοντος επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, με ποσοστό απορρόφησης 62% σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ στο 49%.

  Αν και άνω του μέσου όρου, άλλα 5 δισ. ευρώ πρέπει ακόμη νέα καταβληθούν. Αλλά με 15 δισ. ευρώ διαρθρωτικών κεφαλαίων από τον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΕ του 2021-2027 επιπλέον των κεφαλαίων από το ταμείο ανάκαμψης που πρόκειται να διατεθούν, η κυβέρνηση έχει περίπου 50 δισ. Ευρώ ή το 27% του ΑΕΠ, για να διοχετεύσει σε projects υψηλού αντίκτυπου στα επόμενα χρόνια, που αποτελεί σημαντική πρόκληση για ττις αρχές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ