Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Δεκ-2020 21:37

  Θ. Σκυλακάκης: Η ΕΕ καταγράφει τα πραγματικά στοιχεία - Στα ΣΥΡΙΖΑnomics μπορεί να μην θεωρούνται έτσι

  Σκυλακάκης Βουλη 10.11.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.16

  "ΣΥΡΙΖΑnomics”  χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τα στοιχεία που επικαλούνται κατ’ επανάληψη κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό που ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  καταγράφει μαζί τα μέτρα δαπανών και τα μέτρα εσόδων, όπως οι αναστολές, και τα περνάει στο έλλειμμα, τα θεωρεί δημοσιονομική παρέμβαση. Τώρα στα "συριζοnomics" μπορεί να μην θεωρούνται δημοσιονομική παρέμβαση, αλλά στην πραγματικότητα των δημοσιονομικών θεωρούνται", επισήμανε ο υπουργός.

  Ο "καβγάς" που έρχεται και ξαναέρχεται αφορά τις δαπάνες για τον κορονοϊό με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνο Σκουρλέτη να θεωρεί χαμηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να αμφισβητεί το πακέτο μέτρων ύψους 24 δις που έχει δοθεί το 2020.

  "Πραγματικά πιστεύετε ότι οι αναστολές υποχρεώσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, προς ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία, συνιστούν δημοσιονομική δαπάνη;", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Πιστεύετε ότι τα δάνεια, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, συνιστούν δημοσιονομική δαπάνη; Διότι, ειλικρινά, είναι ακατανόητα τα όσα είπε χθες ο υπουργός σας,  ο κ. Σταϊκούρας, ότι "μα καλά, αυτά εμείς δεν θα πρέπει να τα καλύψουμε;". Βεβαίως θα αποτυπωθούν στο έλλειμμα, αλλά γιατί να τα καλύψετε; Όταν, μάλιστα, σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ρήτρα διαφυγής; Και δεν "υπάρχει" το Σύμφωνο Σταθερότητας. Τι είδους δημόσια οικονομικά, μαθηματικά, είναι αυτά; Είναι αυτά τα οποία απαιτούνται για να μας πείσετε ότι έχετε δώσει 24 δισεκατομμύρια, όταν αυτά είναι μόνο 6,7.

  Και σας παρακαλώ πολύ, όταν καταθέτουμε στοιχεία στη Βουλή, θα πρέπει να βλέπουμε και την τελευταία στήλη, όπου λέει σε ποια ημερομηνία για κάθε χώρα αφορούν οι συγκεκριμένες δαπάνες. Αν δεν είναι ενημερωμένα τα στοιχεία, για κάποιες χώρες για τρεις και για τέσσερις μήνες, τότε μην τα φέρνετε και ισχυρίζεστε ότι μπορείτε να τα συγκρίνετε με τις δαπάνες που έκανε το ελληνικό Δημόσιο στις 21 Σεπτεμβρίου" κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης προκαλώντας την αντίδραση του κ. Σκυλακάκη οποίος επικαλέστηκε εκ νέου στοιχεία της ΕΕ λέγοντας: "Αυτά είναι τα στοιχεία, η ΕΕ τα καταγράφει. Και στα Συριζα-nomicks μπορεί να μην θεωρούνται δημοσιονομική παρέμβαση, αλλά στην πραγματική πραγματικότητα είναι".

  Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε για την επιστρεπτέα προκαταβολή ότι περιλαμβάνεται στο έλλειμμα κατά το ποσοστό που θεωρείται ότι δεν θα επιστραφεί και εξήγησε ότι "υπάρχει ένα βαθμός επικινδυνότητας σε αυτούς τους πόρους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί ένα ποσοστό και το αποτυπώνει εκεί. Το ίδιο και εμείς. Βεβαίως υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι πλέον το οποίο δεν θα επιστραφεί ούτως ή άλλως γιατί το δίνουμε χωρίς επιστροφή".

  Για τα περίφημα στοιχεία του ΟΟΣΑ στα οποία αναφέρθηκαν και η κ. Εφη Αχτσιόγλου , όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε: "Για τον ΟΟΣΑ όμως,  που λέτε συνέχεια ότι είμαστε 6οι από το τέλος μας φέρατε έναν πίνακα που δεν μιλάει για δαπάνες, αλλά για δεσμεύσεις (commitments). Πίνακα που οι χώρες ανακοίνωσαν τι επιπλέον θα δώσουν για το σύστημα υγείας τους. Στον ίδιο πίνακα μάλιστα υπάρχει υποσημείωση ότι είναι όχι οι 36 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ αλλά βάζουν μόνο τις 24 χώρες με σημαντικές δεσμεύσεις δαπανών. Τον επικαιροποιημένο πίνακα του ΟΟΣΑ σας τον έφερε ο υπουργός Οικονομικών χθες".

  "Προσλήψεις στο Δημόσιο" για το brain drain

  Απαντώντας στην πρόταση του κ. Σκουρλέτη για να γυρίσουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα - "εάν θέλετε πραγματικά να γυρίσουν οι νέοι επιστήμονες πίσω, κάντε το πρώτο ασφαλές βήμα, ένα μεγάλο σχέδιο προσλήψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, 15.000 προσλήψεις να ξεκινήσουν από τώρα, για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό" πρότεινε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ - ο Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε:

  "Kάνατε ότι μπορούσατε με την υπερφορολόγηση για να διώξετε τους νέους επιστήμονες, τώρα νομίζετε ότι 300.000 θα γυρίσουν επειδή θα κάνατε μερικές προσλήψεις στο δημόσιο; Προσλήψεις στο δημόσιο να γίνουν συντεταγμένα με βάση τις ανάγκες, όχι τις δικές σας ανάγκες στην επικοινωνία".

  Μ. Νταλιάνη 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ