Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Δεκ-2020 17:02

  Βρούτσης: Η κυβέρνηση και το 2021 και για όσο χρειαστεί θα στηρίξει τους εργαζόμενους

  Βρούτσης: Η κυβέρνηση και το 2021 και για όσο χρειαστεί θα στηρίξει τους εργαζόμενους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:27

  Σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία δεν ψήφισε την ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2021 έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον Προϋπολογισμό της Βουλής. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση "και το 2021 και για όσο χρειαστεί" θα στηρίξει τους εργαζόμενους, τους αδύναμους, και τους τους ανέργους, ενώ υποσχέθηκε ότι μέσα στο 2021 θα αποδοθούν "οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων".

  "Σε αυτή την αίθουσα, όταν συζητήσαμε το νομοσχέδιο, είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τα ποσά ανά μισθό, δηλαδή πόσο θα αυξηθεί σε κάθε εργαζόμενο ο μισθός, από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε" τόνισε ο κ. Βρούτσης. "Και αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι κάτω από το ψευδοπρόσχημα ότι θα μειωθούν τα έσοδα του ΟΑΕΔ, είπε "όχι, δεν ψηφίζω την αύξηση των μισθών σε ένα εκατομμύριο εννιακόσιους ογδόντα χιλιάδες εργαζόμενους". Και σήμερα στον προϋπολογισμό θα έπρεπε κάποιος να κάνει μια αυτοκριτική γιατί πέσατε σε αυτό το λάθος! Ένα τρίτο στοιχείο έχει να κάνει με το ζήτημα της αύξησης των μισθών των εργαζομένων. Ναι, μιλάμε για αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Θα συντελεστεί έμμεσα, με τη μείωση των 3,9 μονάδων που ξεκινάνε από 1.1.2021 σωρευτικά.

  Διαβάζω από τη σελίδα 121 του προϋπολογισμού: "818.000.000 θα απωλέσει ο ΟΑΕΔ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών". Θα τα πάρει; Βεβαίως. Σας διαβάζω πάλι από τη σελίδα 121: "571.000.000 ευρώ θα πάρει ο ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό" για να καλύψει το κενό το οποίο είπατε και θα πάρει και 244.800.000 κατευθείαν ο e-ΕΦΚΑ, όχι διαμέσου του ΟΑΕΔ, για το υπόλοιπο τμήμα. Δηλαδή δεν λείπει ούτε ένα σεντ από τον ΟΑΕΔ! Και όμως δεν ψηφίσατε τις αυξήσεις των μισθών στους εργαζόμενους, σε δυο εκατομμύρια, που ξεκινάνε από 1.1.2021. Αυτή είναι η πραγματικότητα".

  Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 δεν έχει κανένα νέο φόρο , αντιθέτως έχει μειώσεις εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

  Σε ότι αφορά τον απολογισμό του 2020 σημείωσε την  ασφαλιστική μεταρρύθμιση με το νόμο 4670/2020 , την καταβολή 250.000 επικουρικών συντάξεων  ύψους 300 εκατ. ευρώ "οφειλές και υποχρεώσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση  που πήραμε πάνω μας", αναδρομικά σε 1.152.000 συνταξιούχους 1,4 δισ. ευρώ, την εξόφληση έως τον Φεβρουάριο του 2021 αναδρομικών σε 172.222 κληρονόμους, και την αύξηση του ποσοστού συντάξεων χηρείας από  το 50% στο 70%.

  Καμία εκκρεμότητα σε έξοδα κηδείας

  "Κληρονομήσαμε 45.000 φακέλους σε τσουβάλια,  έξοδα κηδείας κατεξοχήν οικογενειών αγροτικών. 45.000. Από το 2015 δεν είχε δοθεί τίποτε. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι τα δώσαμε όλα. Δεν χρωστάμε ούτε μία περίπτωση εξόδων κηδείας. Παράλληλα, κατορθώσαμε για πρώτη φορά να ενοποιήσουμε το σύστημα κύριας και επικουρικής σύνταξης, εξοικονομώντας τεράστιες ανθρωποώρες στις τράπεζες και μειώνοντας και τον συνωστισμό. Πλέον οι κύριες συντάξεις καταβάλλονται μαζί με τις επικουρικές. Δημιουργήσαμε και νέες υποδομές. Το επίδομα ασθένειας και ατυχήματος θα δίνεται ψηφιακά, ηλεκτρονικά, χωρίς την παρουσία σε τρεις φορείς -γιατρό, εργοδότη και e-ΕΦΚΑ- , εξοικονομεί 120.000 λιγότερες παρουσίες. Παράλληλα, φτιάξαμε και την πλατφόρμα των εξόδων θανάτου, της κηδείας, όπου πλέον κανείς δεν χρειάζεται να πάει στον e-ΕΦΚΑ και θα πληρώνεται ο συγγενής του θανόντα αυτόματα.

  Ψηφιακή σύνταξη

  Ο υπουργός αναφέρθηκε "σ’ αυτό που ήταν όνειρο γενεών",    την  ψηφιακή σύνταξη "ΑΤΛΑΣ" λέγοντας . Όπως είπε η ψηφιακή σύνταξη "ΑΤΛΑΣ", που παρουσία του Πρωθυπουργού εγκαινιάστηκε στις 26 Ιουλίου του 2020 στο Υπουργείο Εργασίας, πιάνει δύο μεγάλες κατηγορίες:  τις κατηγορίες χηρείας και τις κατηγορίες των αγροτών. "Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν τη σύνταξή τους σε δευτερόλεπτα. Και αυτό το σχέδιο ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2021.  Ταυτόχρονα, παρουσιάσαμε -για πρώτη φορά πάλι- το πληροφοριακό σύστημα "ΑΤΛΑΣ" καταγεγραμμένο έτσι ώστε να μην ξαναγίνει ποτέ ερώτηση στη Βουλή ποιες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις, πόσες συντάξεις βγαίνουν, πόσες συντάξεις αιτήθηκαν οι εργαζόμενοι. Τελείωσε και αυτό. Το 2021 θα ολοκληρωθεί το ψηφιακό σύστημα συνολικά".

  Μ. Νταλιάνη 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ