Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Δεκ-2020 11:12

  Τσακλόγλου: Οι πολυάριθμοι συνταξιούχοι να δείξουν αλληλεγγύη στους ολιγάριθμους εργαζόμενους

  Τσακλόγλου: Οι πολυάριθμοι συνταξιούχοι να δείξουν αλληλεγγύη στους ολιγάριθμους εργαζόμενους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:54

  Πρόσκληση στις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν και να στηρίξουν τη σταδιακή μετάβαση από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα σε ό,τι αφορά την επικουρική ασφάλιση απηύθυνε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγου, επισημαίνοντας ότι η διαγενεακή αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα διαβάζεται και αντίστροφα: από τους πολυάριθμους συνταξιούχους στους ολιγάριθμους εργαζόμενους.

  "Εισάγουμε τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα με τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης κι αυτή είναι μια μεταρρύθμιση που κοιτάζει ξεκάθαρα στο μέλλον" υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγου στην ομιλία του στο πλαίσιο συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή. "Είναι σημαντικό ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν έρχεται ούτε σαν επιταγή αποφάσεων της δικαιοσύνης, ούτε σαν μνημονιακή δέσμευση αλλά διαχειρίζεται το ασφαλιστικό σαν εργαλείο ευημερίας που κοιτάζει ξεκάθαρα στο μέλλον. Δεν θα βρείτε ούτε ένα ευρώ στον Προϋπολογισμό  του 2021 για το νέο ασφαλιστικό, το 2021 σχεδιάζουμε και ψηφίζουμε, το 2022 εφαρμόζουμε", υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού.

  Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό αυτή τη μεταρρύθμιση να τη στηρίξουν όσο το δυνατό περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, ενώ μιλώντας για τα διδάγματα της πανδημίας  αναφέρθηκε στη διαγεανική αλληλεγγύη λέγοντας: "Βιώσαμε μια νέα εκδοχή της διαγενεακής αλληλεγγύης, όπου οι νέοι προστάτεψαν τους μεγαλύτερους, οι μεγαλύτεροι προστατεύουν τους νέους εργαζόμενους. Αυτό συμβαίνει και στο ασφαλιστικό σύστημα. Τα βάρη δεν μπορούν να είναι ασήκωτα για τους νέους εργαζόμενους. Πρέπει σήμερα να μεριμνήσουμε για να μην έχουμε δυσμενέστερες συνέπειες στο μέλλον".

  Ειδικότερα, μιλώντας για τα τέσσερα διδάγματα της πανδημίας, εκτός από την διαγενεακή αλληλεγγύη αναφέρθηκε στην δημογραφική γήρανση, τον ρόλο του δημόσιου τομέα, και την εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό. "Ο ρόλος του δημόσιου τομέα είναι διαχρονικά κρίσιμος και καθοριστικός στο πεδίο της διασφάλισης των κοινωνικών παροχών, ενώ η  πανδημία ανέδειξε ξεκάθαρα τους κινδύνους που απορρέουν από την υπερβολική εξάρτηση της οικονομίας μας από έναν κυρίως τομέα, τον τουρισμό. Το μάθημα αυτό θα μπορούσα να το αποκαλέσω "Διαφοροποίηση Κινδύνου". Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σχεδιάζουμε ενσωματώνει και τα τέσσερα αυτά μαθήματα" τόνισε.

  Χρονιά-πρόκληση το 2021

  Ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι το  2020 λόγω της πανδημίας άλλαξαν σημαντικά οι προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας, εξαιτίας της πανδημίας. "Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας. Συμπληρωματικά προς τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, εφαρμόσαμε μέτρα, όπως αυτά της επιδότησης και παράτασης των ασφαλιστικών εισφορών και των επιδομάτων ανεργίας, αναστολής δόσεων ρυθμίσεων, κάλυψης εισφορών για εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή, κάλυψης δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και επιπρόσθετα υλοποιήθηκε το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για εκατό χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

  Σαν αποτέλεσμα, το 2020 τα μεν έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι μειωμένα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αντίθετα οι δαπάνες τους θα είναι αυξημένες κατά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2019. Συνολικά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δαπανήσει 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας για το 2020 και άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2021. Τα έσοδα του Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2020 εκτιμώνται σε 44,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δαπάνες σε 44 δισεκατομμύρια ευρώ και οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2021 ανέρχονται σε 43,4 και 42,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Απ’ αυτά τα συνολικά έσοδα , τα 21,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 και τα 20,6 δισεκατομμύρια ευρώ του 2021 αποτελούν μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξή του κράτους πρόνοιας από τον προϋπολογισμό. Για το Υπουργείο Εργασίας, το 2021 είναι μία χρονιά πρόκληση για την κοινωνική ασφάλιση".

  Μ. Νταλιάνη 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ