Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 19:59

  Σε αδιέξοδο οδεύει ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

  ΕΤΑΔ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Μετά από μια πολύωρη διαδικασία άνοιξαν οι προσφορές για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) που υποβλήθηκαν σήμερα το πρωί.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της Pyletech Shipyards (North Star - Θ. Πριόβολος) η προσφορά διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της Onex η προσφορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν 1 εκατ. ευρώ με πηγές της εταιρείας να τη χαρακτηρίζουν "μη ανταγωνιστική προσφορά” η οποία είχε απλώς ως στόχο την εξασφάλιση "έννομου συμφέροντος” για τη διαδικασία.

  Πλέον η τύχη του διαγωνισμού εξαρτάται από το υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο, ενώ ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τον ειδικό διαχειριστή που "τρέχει” τον διαγωνισμό.

  Πηγές της αγοράς, πάντως, θεωρούν πάρα πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, λόγω των χαμηλών προσφορών. Ήδη ο νομικός σύμβουλος των εργαζομένων έχει δηλώσει ότι το Ναυπηγείο με αυτές τις προσφορές δεν πρόκειται να πωληθεί.

  Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός του ειδικού διαχειριστή που έληξε σήμερα αφορά έκταση 350 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει την δεξαμενή Νο 4. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον διαγωνισμό που προκήρυξε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για το ακίνητο περίπου 300 στρεμμάτων που διαθέτει στα Ναυπηγεία και το οποίο περιλαμβάνει τη δεξαμενή ναυπήγησης Νο 5, η τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στα 55 εκατ. ευρώ.

  Από την πλευρά της Pyletech, πάντως, αναφέρεται ότι η προσφορά βασίστηκε στην αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των χώρων, στην κατάσταση του εξοπλισμού και στη συγκριτική ανάλυση ανάλογων ναυπηγικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς. 

  Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ακόμη ότι η προσφορά "είναι μειωμένη κατά 9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναγκαστικά θα πρέπει να πληρωθεί από το νέο ιδιοκτήτη εντός μηνός και αφορά τα μη καταβληθέντα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων και εγκαταστάσεων του ναυπηγείου και την απόκτηση της άδειας πυρασφάλειας”. Η εταιρεία δεσμεύεται για επενδύσεις που θα φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ