Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 16:19

  Παρατάσεις και νέες διευκολύνσεις προς δανειολήπτες συζητούν τράπεζες-κυβέρνηση

  Παρατάσεις και νέες διευκολύνσεις προς δανειολήπτες συζητούν τράπεζες-κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παράταση των διαδικασιών για το πρόγραμμα "γέφυρα" και των αναστολών δόσεων  για ακόμα περισσότερες κατηγορίες δανείων βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ τραπεζών και οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

  Πάντως το υπ. Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι παράταση της σημερινής "γέφυρας" ή "νέα γέφυρα" βρίσκονται εκτός συζήτησης. Αυτό που συζητείται είναι η παράταση κάποιων διαδικασιών της υφιστάμενης "γέφυρας" για την αξιολόγηση 160.000 αιτήσεων εκ των οποίων ήδη 6.000 έχουν απορριφθεί.

  Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του μήνα, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων (πανδημία) παρατηρείται καθυστέρηση στη συλλογή δικαιολογητικών από δανειολήπτες. Έτσι, η αξιολόγηση μπορεί να παραταθεί, για παράδειγμα κατά ένα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις για τη "γέφυρα" ώστε να επιδοτηθούν δάνεια έως εννέα μήνες γίνονταν δεχτές έως τέλη Οκτωβρίου. 

  Με τις τράπεζες συζητείται η ένταξη πιθανώς περισσότερων δανείων σε μορατόρια και προγράμματα αναστολών και ενδεχομένως να δοθεί παράταση πέραν της 31ης Μαρτίου. 

  Ήδη έχουν ανακοινωθεί αναστολές δόσεων για δάνεια που ήταν ενήμερα μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου καθώς και παρατάσεις. Ενδεικτικά, δανειολήπτες που οφείλουν να καταβάλουν από 1 Ιανουαρίου 2021 την κανονική, προ των αναστολών, δόση του δανείου τους και αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας, και ενώ, πριν την παρούσα κρίση, εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, θα μπορούν να αιτηθούν την ένταξή τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης. Η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από τις τράπεζες και εφόσον διαπιστώνεται προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, θα εγκρίνεται η υπαγωγή στη συγκεκριμένη προσωρινή διευκόλυνση.

  Λεωνίδας Στεργίου

  Διαβάστε ακόμη: 

  * "Πρόγραμμα Γέφυρα": Προς παράταση - "ανάσα" για τα κόκκινα δάνεια

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ