Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 11:11

  Ανοίγουν τη Δευτέρα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία - με click away το λιανικό εμπόριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:53

  Ανοίγουν τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο, καθώς οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όρια τους οι αγορές από τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away. 

  Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 (αντί για τις 21.00) έως τις 05.00 το πρωί θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 7 Ιανουαρίου. 

  Αναλυτικά όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας: 

  - Διατηρείται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). 

  - Ανοίγουν τα κομμωτήρια από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

  - Ανοίγουν τα βιβλιοπωλεία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

  - Οι εκκλησίες θα ανοίξουν ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και 9 σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

  - Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

  Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

  Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

  Δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίσει τη ζημιά

  Όπως είπε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις  Γεωργιάδης "η Κυβέρνηση μετά από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και αυτή την περίοδο”. "Δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν αποτελεί τεράστια ζημία”, ανέφερε ο ίδιος και κάλεσε όλους να συνταχθούν στην απόφαση αυτή γιατί όπως είπε προέχει η προστασία της ζωής. 

  "Μπροστά σε αυτό το δίλημμα” ανέφερε ο υπουργός "η Κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία της λιανικής με την προαγορά και παραλαβή από το εξωτερικό μέρος του καταστήματος και κατ΄ εξαίρεση τα αμιγώς βιβλιοπωλεία τα οποία είναι 1.784 σε όλη την επικράτεια και από τις υπηρεσίες τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα ΚΤΕΟ”.

  Αναφερόμενος στη διαδικασία του click away, ο υπουργός είπε: "δεν υποκρινόμαστε ότι μπορεί να ισοφαρίσει τη ζημιά και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν υπό αυτό το καθεστώς θα αντιμετωπιστούν ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν τα οφελήματα". 

  Ο ίδιος σημείωσε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και παρατηρηθεί συνωστισμός "θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία”. Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του click away, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστηματος POS εκτός του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του. 

  Οι ουρές έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 9 άτομα, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ και θα υπάρξει αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.  

  Αναφερόμενος στη δυνατότητα που υπάρχει για πώληση προϊόντων σε επαγγελματίες, ο υπουργός σημείωσε ότι υπήρξαν φαινόμενα καταστρατήγησης του μέτρου και ξεκαθάρισε ότι εντός του καταστήματα θα μπορούν να εισέρχονται μόνο οι επαγγελματίες που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες.

  Αναφορικά με τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, προαιρετικά θα μπορέσουν να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή. 

  Επίσης τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα να πωλούν και διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως π.χ. παιγνίδια, η πώληση των οποίων είχε απαγορευτεί. Όπως είπε ο υπουργός "εφόσον ξεκινά η υπηρεσία click away σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα θα απελευθερωθούν και οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ." 

  Συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων 

  Διευκρινίζεται ότι τα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως έχουν ανακοινωθεί για τον μήνα Δεκέμβριο, παραμένουν σε ισχύ και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες θα λειτουργήσουν με το σύστημα click away.

  Ειδικότερα, όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δικαιούνται για ολόκληρο τον μήνα Δεκέμβριο:

  - Να θέσουν όσους από τους εργαζόμενούς τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εργαζόμενους από το καθεστώς αναστολής - ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

  - Μείωση ενοικίου 40%.

  - Αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

  - Δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.

  - Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου. 

  Νεότερες ανακοινώσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα

  "Παρά την κόπωση πρέπει να τηρήσουμε με ευλάβεια τα μέτρα, πιστεύουμε ότι έως τότε θα έχει πέσει χαμηλά το ιικό φορτίο στην χώρα, ώστε να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Έως τότε ας μην προτρέχουμε" ήταν το κεντρικό μήνυμα, που εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης μετά τη λήξη του lockdown στις 7 Ιανουαρίου.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε δε πως η κυβέρνηση έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο έως τις 7 Ιανουαρίου και πως οποιαδήποτε αναπροσαρμογή του πάντα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα γίνει εκείνες τις ημέρες. Αναφορικά με πιθανή τροποποίηση του πλαισίου απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού υπενθύμισε πως η απαγόρευση από τις 10 το βράδυ έως 5 το πρωί ισχύει καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών, παρέπεμψε στα 24ωρα πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων για νεότερες ανακοινώσεις.

  Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων και τα Φώτα, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για "ελεύθερο άνοιγμα", αλλά υπό αυστηρούς κανόνες και προσέθεσε χαρακτηριστικά πως η εισήγηση των ειδικών ήταν σαφής, γι' αυτό και λάβαμε τα συγκεκριμένα μέτρα, που ανακοινώνουμε συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της Εκκλησίας. "Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες έχουμε την ωριμότητα να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν τη συγκυρία τηρώντας τα μέτρα και πάντα σε συνεργασία με την Εκκλησία, ώστε να φθάσουμε με ασφάλεια στις 7 Ιανουαρίου". Σε ερώτηση για τη Θεία Κοινωνία, ο κ. Πέτσας τόνισε πως το θέμα αυτό άπτεται του θρησκευτικού δόγματός μας και υπενθύμισε πως έχουν προβλεφθεί αυστηρά μέτρα για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

  Κατόπιν σχετικής ερώτησης, δε, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στις διευκρινίσεις, που έχουν ήδη δοθεί από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, σχετικά με τις εξαιρέσεις στη διαπεριφερειακή μετακίνηση και συγκεκριμένα για όλους όσοι εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της μόνιμης κατοικίας τους. "Δεν υπάρχουν αυτοματοποιημένες λύσεις προσαρμογής σε μία δυναμική πραγματικότητα, γι' αυτό και οι ειδικοί συνεδριάζουν, αξιολογούν τα δεδομένα, εισηγούνται και η κυβέρνηση αντιδρά. Ευτυχώς, η κυβέρνηση αντιδρά γρήγορα, γι' αυτό και είμαστε καλύτερα από πολλές χώρες τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού" είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Σε ερώτηση για τους ελέγχους απάντησε πως έχουμε αποδείξει ότι υπάρχει καλός συντονισμός ανάμεσα σε όλους τους φορείς, που εμπλέκονται στους ελέγχους. "Σημασία έχει πως ο πολίτης βλέπει ότι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μία πρωτοφανή κατάσταση και πως οι λίγοι που καταστρατηγούν τα μέτρα θα έχουν κυρώσεις. Στεκόμαστε ιδιαίτερα στην πειθώ: είναι ανάγκη να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, να αποσοβήσουμε τη διασπορά του ιού για να μπορέσουμε να βγούμε στο ξέφωτο τους επόμενους μήνες" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Σε ερώτηση για το παράδειγμα του εμβολιασμού των πολιτικών αρχηγών, υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προτείνει να δώσουν πρώτοι οι πολιτικοί αρχηγοί το καλό παράδειγμα, ώστε να πεισθεί και η μειοψηφία, που εμφανίζεται επιφυλακτική στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

  Στα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα για την προοπτική κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την επιθετική συμπεριφορά της κατά Ελλάδος και Κύπρου, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε: "το πλαίσιο του κειμένου συμπερασμάτων θα μπορούσε να είναι καλύτερο και πιο αποφασιστικό. Έχει σημασία πως η ΕΕ δείχνει πως προχωρά στη σωστή κατεύθυνση με αργά βήματα, αλλά δεν πρέπει να κλωτσάμε, να πετάμε το τενεκεδάκι προς τα κάτω". Επεσήμανε, δε, πως επεκτείνεται η λίστα κυρώσεων, πως δίδεται η εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και 'Αμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ να καταρτίσει έως τον προσεχή Μάρτιο ένα ευρύτερο πλαίσιο για όλο το φάσμα των ευρω - τουρκικών σχέσεων, αλλά και πως επαναλαμβάνεται η καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων. Στα θετικά της Συνόδου, όπως είπε χαρακτηριστικά, κατέταξε το γεγονός ότι ξεπεράστηκε ο σκόπελος για το Ταμείο Ανάκαμψης και ως εκ τούτου η χώρα μας θα έχει τη δυνατότητα σύντομα να αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια.

  Σε ερώτηση για δημοσκόπηση που φιλοξενεί η διαδικτυακή εφημερίδα Political, ο κ. Πέτσας, αφού διευκρίνισε πως σημασία έχει η γενική τάση και ότι τα νούμερα, σημείωσε πως αποδεικνύεται πως στα μεγάλα προβλήματα, ήτοι στην οικονομία, τις εξωτερικές μας σχέσεις και την πανδημία του κορονοιού είτε 6, είτε 7, είτε 8 στους 10 πολίτες απαντούν πως η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει να τους πει τίποτε και ότι αυτό είναι κάτι, που πρέπει να το κρίνει η ίδια. Τόνισε δε, πως η αξιοπιστία με την οποία περιβάλλουν την κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεπεράσουμε τις εξωγενείς κρίσεις, που αντιμετωπίζουμε.

  Τέλος, σε ερώτηση για την υπόθεση της οικίας του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο και τα όσα είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο κ. Πέτσας είπε: "πολύ ωραία η προσπάθεια συμψηφισμού, αλλά δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες έχουν βγάλει για τα συμπεράσματα τους για το λαϊκό παιδί από την Κυψέλη, που τελικώς είναι μεγαλοαστός, που ζει στο Σούνιο και ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα".

  Σχετικά με τα προσωπικά στοιχεία του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκαναν φύλλο και φτερό τα προσωπικά στοιχεία του πρωθυπουργού και δεν βρέθηκε τίποτε, όλα τα στοιχεία είναι στο φως. Αναφορικά με το σπίτι που διαμένει ο κ. Μητσοτάκης στο Λυκαβηττό, αυτό είναι ιδιόκτητο. Όχι στη λασπομαχία, τα πολιτικά συμπεράσματα έχουν βγει".  

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Γιατί οι λοιμωξιολόγοι κρατούν κλειστά τα καταστήματα

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ