Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Δεκ-2020 07:49

  "Πάτησαν γκάζι" οι απονομές συντάξεων που εκκρεμούσαν μετά τον Ιούνιο

  Αναδρομικά 3 ταχυτήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιταχύνθηκε η απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων μετά το Ιούνιο , μετά από μια αυξητική πορεία, από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που περιλαμβάνει η χθεσινή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το τρίτο τρίμηνο απονεμήθηκαν 4960 "ληξιπρόθεσμες" συντάξεις. Ωστόσο, το υπόλοιπο νέων και παλαιότερων αιτήσεων συνταξιοδότησης παραμένει υψηλό, αφού έφτανε στο τέλος Σεπτεμβρίου τις 163.422 και οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει δέσμευση να το μηδενίσουν ως το τέλος του 2021.

  Περίπου 5.000 συντάξεις που εκκρεμούσαν για διάστημα από κάποιους μήνες έως κάποια χρόνια απένειμε ο ΕΦΚΑ μετά το πρώτο lockdown της οικονομίας, το οποίο "πάγωσε" προσωρινά τις δραστηριότητες του.

  Με βάση τα στοιχεία τα οποία ζητούσε από τον ΕΦΚΑ για καιρό (και τελικά πήρε μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα), το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει στην έκθεση που έδωσε χθες στην δημοσιότητα ότι την περίοδο από Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο απονεμήθηκαν 4960 ληξιπρόθεσμες συντάξεις (δηλ. αυτές που εκκρεμούσαν παραπάνω από 90 ημέρες) σε ισάριθμους δικαιούχους.

  Βεβαίως , το υπόλοιπο συντάξεων που εκκρεμούν πάνω τρείς μήνες , παραμένει μεγάλο . Στο τέλος Σεπτεμβρίου, έφτανε τις 133.354 οι οποίες αν πληρωθούν συνεπάγονται δαπάνη 608,1 εκ ευρώ από 138.323 ( δαπάνη 638,9 εκ ευρώ ) που ήταν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου . Η καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία στις "ληξιπρόθεσμες" , γίνεται φανερή από το γεγονός ότι από τις 129 649 στο τέλος Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 8678 στις 138 .323 στο τέλος Ιουνίου.

  Επίσης, με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, μεγάλο είναι και το πρόβλημα της συσσώρευσης αιτήσεων εκκρεμών συντάξεων (ληξιπρόθεσμών και μη). Ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μειώθηκε μεν από 164.680 στο τέλος Ιουνίου(και εκτιμώμενη δαπάνη11 περίπου 640 εκατ. ευρώ) αλλά μόνο κατά 1456 σε 163.224 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 620 εκατ. ευρώ. Τούτο με δεδομένο ότι στο ήδη υπάρχον υψηλό υπόλοιπο προστίθενται κάθε μήνα χιλιάδες νέες αιτήσεις.

  Τροχάδην για το μηδενισμό των εκκρεμοτήτων

  Το μεγάλο υπόλοιπο εκκρεμών συντάξεων δεν δημιουργεί άμεσα δημοσιονομικό πρόβλημα αφού η εκτιμώμενη δαπάνη καταγράφεται στο προϋπολογισμό μετά από σχετική απαίτηση των Θεσμών . Ωστόσο η συσσώρευση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θεωρείται "δαπάνη εν αναμονή" που κάποια στιγμή θα προστεθεί αναδρομικά σε κάποιο από τα επόμενα χρόνια . Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει ταμειακό πρόβλημα σε κάποιον από τους επόμενους προϋπολογισμούς. Παράλληλα δημιουργεί ένα διαρθρωτικό πρόβλημα αφού παραπέμπει σε δυσλειτουργία του μηχανισμού απονομής συντάξεων.

  Το θέμα ήταν μια από τις λίγες "κόκκινες μολυβιές" στην έκθεση για την 7η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας Το καλοκαίρι από την Αθήνα που βρέθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ είχε επισημάνει το πρόβλημα και είχε ζητήσει λύσεις αφού όπως είχε τονίσει τότε ο στόχος για μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων μέχρι και τα μέσα του 2021 μάλλον δεν θα επιτυγχάνονταν.

  Στην 8η αξιολόγηση που έγινε τον Σεπτέμβριο, μετά από αύξηση των προσωρινών συντάξεων και την δέσμευση της ελληνικής πλευράς για επιτάχυνση της ηλεκτρονικής απονομής συντάξεων, οι θεσμοί χαμήλωσαν τους τόνους. Τόνισαν στα στελέχη της ελληνικής πλευράς ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη και έδωσαν νέα παράταση της προθεσμίας για τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων ως το τέλος του 2021. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ