Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 13:29

  Περιφέρεια Αττικής: Πάνω από 430 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας

  Περιφέρεια Αττικής: Πάνω από 430 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με αφορμή την επιστολή που απέστειλε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου, προς τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, με την οποία του ζητά να διατεθούν τα χρήματα που προορίζονται για το στολισμό της Αττικής, σε αγορά εξοπλισμού για το σύστημα υγείας,  η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επισημαίνει τα παρακάτω:

  Από την έναρξη της πανδημίας την Άνοιξη του 2020 μέχρι σήμερα, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει θέσει στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας και των επαγγελματιών και επιχειρήσεων της Αττικής πάνω από 430 εκατομμύρια ευρώ.
  180 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της δημόσιας υγείας

  Συγκεκριμένα, μέσα σε 9 μήνες έχουν διατεθεί ή πρόκειται να διατεθούν για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας: 

  - 22 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 3 εκατ. ευρώ είναι συμβασιοποιημένα έργα και τα υπόλοιπα 19 εκ. € είναι δημοπρατημένα), μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, για αγορά εξοπλισμού υγείας για τα Νοσοκομεία της Αττικής και τις Υγειονομικές της Περιφέρειες. 
  - 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των φορέων Υγείας της Αττικής, με επικουρικό προσωπικό Ιατρών και Νοσηλευτών. Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και αφορά στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (γιατροί και νοσηλευτές) σε 73 φορείς Υγείας της Περιφέρειας.
  - Για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας,  5 εκατ. ευρώ μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Με τα χρήματα αυτά θα δημιουργηθεί Δίκτυο Διασφάλισης Δημόσιας Υγείας , με σκοπό την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σε περιοχές της Αττικής όπου υπάρχει συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων.
  - Προχωρήσαμε στη χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με 10 εκατ. ευρώ μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, για την αναβάθμιση των εργαστηρίων του ΚΕΔΥ.
  - Χρηματοδοτήσαμε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με 600.000 ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 για την προμήθεια περιπολικού σκάφους κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό για την μεταφορά ασθενών με Covid.
  - Δόθηκαν για την ενίσχυση της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Αττικής  41,6 εκατ. ευρώ, που προέρχονται  από τους ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και έχει παραδοθεί στα Νοσοκομεία εξοπλισμός ύψους 28 εκατ. ευρώ, ενώ είναι σε φάση ολοκλήρωσης οι υπόλοιποι διαγωνισμοί.

  - Ενισχύθηκε ο εξοπλισμός των ΜΕΘ και ΜΑΦ Νοσοκομείων της Αττικής. Διαθέσαμε 740.000 ευρώ και έχει ολοκληρωθεί ήδη η εγκατάσταση 10 αναπνευστήρων (τύπου Β) στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ το επόμενο διάστημα να παραδοθούν άλλοι 8 αναπνευστήρες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Αττικό, 50 κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ σε Νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ (Τζάνειο, Ασκληπιείο, Θριάσιο, Αττικόν) και 18 κρεβάτια στις ΜΕΘ Εμφραγμάτων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
  - Επιπλέον διαθέσαμε 18.500 μάσκες υγειονομικής προστασίας ειδικού τύπου στο ιατρικό  και νοσηλευτικό προσωπικό που απασχολείται σε κέντρα υγείας, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και στις Υγειονομικές Δομές της Περιφέρειας. 

  250 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας

  H Περιφέρεια Αττικής σε αυτή την ιδιαίτερη λόγω υγειονομικής κρίσης συγκυρία, στηρίζει τις Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσει της Περιφέρειας Αττικής.
  - Αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2014-2020) θα διαθέσει μέσω ειδικού προγράμματος 200 εκ. €, για να χορηγήσει δωρεάν κεφάλαιο κίνησης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής, που επλήγησαν οι δραστηριότητες τους λόγω covid.
  - Παράλληλα, από το ίδιο πρόγραμμα διασφαλίστηκαν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, με στόχο την αποκλειστική ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.

  Ο στολισμός της Αττικής κοστίζει μόλις το 0,0016%, των όσων δαπανούμε για την υγεία και την επιχειρηματικότητα

  Συμφωνούμε απόλυτα με την κα Δούρου ότι απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί την περίοδο αυτή η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία και των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας. 

  Αυτός είναι ο λόγος που η δαπάνη μας για το στολισμό της Αττικής την τρέχουσα εορταστική περίοδο, κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού ανέρχεται μόλις στο 0,0016% των όσων δαπανούμε για την υγεία και την επιχειρηματικότητα.

  Με μέτρο και υπευθυνότητα, χωρίς να προκαλούμε αυτούς που δίνουν την καθημερινή μάχη για να σώσουν ζωές αλλά και να επιβιώσουν, θα φωτίσουμε την Αττική. Με φως θα διώξουμε όσο πιο μακριά μπορούμε το φόβο και την ανασφάλεια που προκαλεί η πανδημία, για να προσθέσουμε αισιοδοξία κι ελπίδα, προσδοκώντας σύντομα την επιστροφή όλων μας στην κανονικότητα. 

  Σε αυτή την προσπάθεια οφείλουμε όλοι να ενώσουμε δυνάμεις και να αφήσουμε στην άκρη μίζερες λογικές κι άσκοπες αντιπαραθέσεις. Η Αττική μας ενώνει. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ