Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Δεκ-2020 22:43

  Εφιάλτης το τέλος του μηνός για τα ελληνικά νοικοκυριά

  Εφιάλτης το τέλος του μηνός για τα ελληνικά νοικοκυριά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βυθισμένα στα χρέη και με "κομμένα” εισοδήματα βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία αναγκάζονται είτε να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους είτε να δανείζονται ακόμα και κάθε μήνα.

  Τον εφιάλτη του "τέλους του μηνός” ζωγραφίζει με τα πιο μελανά χρώματα έκθεση της Intrum. Η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση ως προς τη δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών και αποταμίευσης.

  Όπως επισημαίνει η έκθεση με τίτλο Eurpean Payment Report 2020, σημαντική ήταν η επιβάρυνση των νοικοκυριών από την πανδημία καθώς έπληξε παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που στηρίζουν την απασχόληση, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, κλπ.

  Έτσι, το 2020 φεύγει με το 61% των ελληνικών νοικοκυριών να ξεμένουν στο τέλος του μηνός, ενώ το 37% αναγκάζεται να δανείζεται από το ευρύτερο και φιλικό περιβάλλον. Τα μισά μάλιστα από τα αυτά (37%) αναγκάζονται να δανείζονται κάθε μήνα.

  Όταν δε διαπιστώνουν ότι τα χρήματα δεν φτάνουν, τότε τότε προκύπτει το δίλημμα "τι θα αφήσω απλήρωτο αυτόν τον μήνα”. Σύμφωνα με την Intrum για την Ελλάδα, το πρώτο που πέφτει "θύμα” είναι οι πληρωμές πιστωτικών καρτών και ακολουθούν η καταβολή του ενοικίου και του στεγαστικού δανείου.

  Πηγή: Intrum, European Consumer Payment Report 2020 - Greece

  Ποιες πληρωμές κόβονται πρώτα


  Σύμφωνα με την έκθεση, τα ελληνικά νοικοκυριά καθυστερούν πληρωμές για να τα βγάλουν πέρα με την εξής σειρά:

  - 52% για πιστωτικές κάρτες, υπερανάληψη και προσωπικά δάνεια

  - 40% για στέγαση (δάνειο ή ενοίκιο)

  - 28% για θέρμανση, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα

  - 14% για Ίντερνετ

  - 8% για δόσεις οχημάτων

  - 2% άλλες υποχρεώσεις


  Η επίπτωση από την πανδημία


  Η πανδημία υπήρξε πολύ επιζήμια για τον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα και για μια οικονομία που ανακάμπτει ακόμα από μια δεκαετή οικονομική κρίση. Οι καταναλωτές έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, με την οικονομική τους ευημερία να κατατάσσεται στο χαμηλότερο σημείο στην Ευρώπη για δεύτερη συνεχή χρονιά.

  Η χώρα βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση στην κατάταξη στους πυλώνες για την ικανότητα των καταναλωτών να πληρώνουν τους λογαριασμούς και να αποταμιεύουν χρήματα για το μέλλον, όπως ήταν και το 2019. Οι μισοί Έλληνες καταναλωτές (49%) αναφέρουν μείωση του εισοδήματός τους ως αποτέλεσμα του Covid-19 - το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό ασκεί πίεση στις βασικές πληρωμές: σχεδόν 7 στους 10 (69%) υποστηρίζουν ότι η αύξηση των λογαριασμών έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γενική ευημερία τους έναντι ενός ευρωπαϊκού μέσου όρου που βρίσκεται στο 47%. Τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες (41%) δηλώνουν ότι δεν αποταμιεύουν καθόλου, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

  Στην Ελλάδα η έρευνα δείχνει ότι το 49% των ερωτηθέντων (35% στην ΕΕ) είδε μείωση στο εισόδημά του λόγω της επιδημίας του Covid-19. Όσοι απάντησαν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους, ανέφεραν επίσης ότι μείωσαν τις δαπάνες για μη απαραίτητα έξοδα (70%) και έψαξαν για επιπλέον εργασία (31%) για να διαχειριστούν τη μείωση αυτή.

  Ως αποτέλεσμα της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της πανδημίας, οι Ευρωπαίοι αυξάνουν το χρέος τους το 2020, παρά τους ενδοιασμούς για το δανεισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Κατά μέσο όρο, το 61% εκείνων που δανείζονται χρήματα για να πληρώνουν λογαριασμούς δανείζονται κάθε μήνα, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 52% για το 2019. Για την Ελλάδα, το 20% δηλώνει το ίδιο. Ταυτόχρονα, η πλειονότητα των καταναλωτών δηλώνει ότι είναι πιο επιφυλακτικοί από το συνηθισμένο όσον αφορά την ανάληψη πρόσθετου χρέους.

  Έτσι, ενώ το 74% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα συμφωνεί ότι, παρ’ όλο που τα επιτόκια είναι χαμηλά, είναι πιο επιφυλακτικοί από ό,τι συνήθως για την ανάληψη χρέους, ενώ οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να δανειστούν χρήματα για μεγάλες αγορές έως ότου η κρίση τελειώσει. Περίπου 1 στους 5 Έλληνες ερωτηθέντες (49%) ανέφερε ότι δεν δανείζεται χρήματα κάθε μήνα για να καλύψει μηνιαίες δαπάνες.

  Λεωνίδας Στεργίου 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ