Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Δεκ-2020 07:41

  Πρεμιέρα για το ΣΔΙΤ της Πολιτείας Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ

  Πρεμιέρα για το ΣΔΙΤ της Πολιτείας Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, θεωρείται η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα οδηγήσει στη δημιουργία "Πολιτείας Καινοτομίας” στην Αθήνα. 

  Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 58,5 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, αφορά τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην έκταση 18 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς, που στέγαζε το εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη από τη δεκαετία του ’80.

  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας της χώρας, αναμένεται να αποτελέσει έναν φυσικό χώρο, όπου τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

  Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με τη διαδικασία του "ανταγωνιστικού διαλόγου”. Τα σχήματα που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί η Πολιτεία Καινοτομίας. Στη συνέχεια και εφόσον επιλεχθεί η πιο κατάλληλη πρόταση θα προχωρήσει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ανάδειξη του σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του έργου για την επόμενη 20ετία. 

  Προχωρά και το Επιστημονικό Πάρκο Θεσσαλονίκης 

  Βήματα προόδου καταγράφονται και στη Θεσσαλονίκη, όπου ετοιμάζεται ένα ακόμα πιο φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, σε ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία. 

  Το ThessINTEC θα αποτελέσει μια μεγάλη ζώνη καινοτομίας και έρευνας, που θα αξιοποιείται τόσο από μεγάλες ελληνικές εταιρείες και πολυεθνικούς κολοσσούς όσο και από ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων και τεχνολογικές startups.

  Στα μέσα του προηγούμενου μήνα ολοκληρώθηκε και η τελευταία γραφειοκρατική διαδικασία για τη μεταβίβαση της έκτασης από το Δημόσιο στον φορέα που θα λειτουργήσει το πάρκο. Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την ΕΑΝΕΠ ThessINTEC πάνω από 70 σημαντικές και καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας και ορισμένες από το εξωτερικό, καθώς επίσης ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα.

  kostaskets@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ