Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 20:30

  Ελπίδες για πιο μικρή ύφεση φέτος - Μέση πτώση ΑΕΠ 8,5% στο 9μηνο

  Ελπίδες για πιο μικρή ύφεση φέτος - Μέση πτώση ΑΕΠ 8,5% στο 9μηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά την εκ των υστέρων αναθεώρηση όλων των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 αλλά και προηγούμενων ετών, στην οποία προέβη σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, το ΥΠΟΙΚ πλέον μπορεί να ελπίζει σε πιο "ρηχή" ύφεση φέτος. Το 9μηνο του 2020 η πτώση του ΑΕΠ συγκρατήθηκε στο 8,5% και η προσοχή στρέφεται στις τελευταίες εβδομάδες του 2020 με τα υγειονομικά δεδομένα να εμποδίζουν την ορατότητα.

  Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, επισήμανε πως δεν θα αλλάξουν οι προβλέψεις για την ύφεση του 2020. Δηλαδή παραμένει η μείωση του ΑΕΠ κατά 10,5% που είναι η επίσημη πρόβλεψη του Προϋπολογισμού του 2021 που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες. Αλλά αναφέρει πως τα επίσημα στοιχεία προϊδεάζουν για καλύτερη επίδοση.

  Όπως δήλωσε, εξαιτίας "της μεγάλης αβεβαιότητας που συνοδεύει τη λειτουργία της οικονομίας τον μήνα Δεκέμβριο, το Οικονομικό Επιτελείο δεν θα μεταβάλει τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για το 2020, παρά το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση". Αλλά πρόσθεσε πως "θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο απαιτηθεί, και μέσα στο 2021, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία με το μικρότερο δυνατό κόστος, και να μπορέσουν να ανακάμψουν όσο ταχύτερα γίνεται".

  Σημειώνεται πως νωρίτερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την πτώση του ΑΕΠ κατά 11,7% το 3ο τρίμηνο αλλά και το γεγονός πως η χώρα είχε ανάπτυξη κατά 0,4% το 1ο τρίμηνο (η προηγούμενη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΣΤ ήταν περί ύφεσης 0,5%). Το 2ο τρίμηνο υπολογίζει την ύφεση στο 14,2% αντί για 15,2% προηγούμενης πρόβλεψης.

  Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως το 3ο τρίμηνο στήριξη παρείχε η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη που παρουσίασε αύξηση κατά 1,6%. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 0,3% και οι μεγάλοι τριγμοί αφορούσαν στις εξαγωγές (στις οποίες σημειώθηκε μείωση κατά 44,9%). Το πλήγμα στις εξαγωγές συνδέεται κυρίως με τον κλάδο των υπηρεσιών που μειώθηκαν κατά 80,0% λόγω του τουρισμού (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν οριακά). Επίσης, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% με τις εισαγωγές υπηρεσιών μειωμένες κατά 18,1%, κάτι που στήριξε επίσης την πορεία του ΑΕΠ.

  Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε επίσης πως το ΑΕΠ των τριμήνων των προηγούμενων δέκα ετών καθώς και των προηγούμενων δύο τριμήνων του τρέχοντος έτους έχουν αναθεωρηθεί. "Λόγω προσαρμογής (benchmarking) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία με έτος βάσης 2015" όπως αναφέρεται.

  Αναφέρει πως τα στοιχεία αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ. Επισημαίνει πως "και τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου για το 3ο τρίμηνο 2020 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 4ο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον τον χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.)".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ