Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 12:40

  ΡΑΕ: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

  ΡΑΕ: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Υπό στενή παρακολούθηση έχει θέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις νέες αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας μετά τις ακραίες διακυμάνσεις τιμών που καταγράφονται και προκάλεσαν και την αντίδραση του υπουργείου ενέργειας. 

  Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θ. Δαγούμας "η Αρχή είναι παρούσα, βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί τις αγορές". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανεξάρτητη Αρχή "παρακολουθεί τις συμπεριφορές των παικτών εάν έχουν επίδραση και εάν αυτές είναι συστηματικές" καλώντας παράλληλα τους παραγωγούς να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους. 

  Πάντως σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ η ενδεχόμενη τεκμηρίωση συστηματικών συμπεριφορών αποτελεί μακρά διαδικασία "η οποία θέλει το χρόνο της", ενώ σύμφωνα με τον ίδιο το ευρωπαϊκό πλαίσιο δε δίνει περιθώρια για επιβολή πλαφόν στις προσφορές ή το ύψος των τιμών. 

  Ο πρόεδρος της ΡΑΕ πάντως δεν απέκλεισε ενδεχόμενες παρεμβάσεις ως προς τον αλγόριθμο επίλυσης της αγοράς αλλά και τον ΑΔΜΗΕ που είναι αρμόδιος για την αγορά εξισορρόπησης.

  Επιπλέον στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ενδεχομένως να έχουν συνεισφέρει και άλλοι παράγοντες όπως το γεγονός ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ευελιξία και εφεδρείες αυτό το διάστημα καθώς δύο μονάδες φυσικού αερίου βρίσκονται σε συντήρηση ή αναβάθμιση (Ήρων και Elpedison ενώ υπάρχει και το πρόβλημα με το κορεσμένο δίκτυο μεταφοράς της Πελοποννήσου που ενδεχόμενα προκαλεί πιέσεις. 

  Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας δεν έχουν καταγραφεί αυξήσεις στην αγορά του ρεύματος ενώ προανήγγειλε την έναρξη λειτουργίας του εργαλείου σύγκρισης τιμών στο οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν αναλυτικά τα τιμολόγια των παρόχων και να κάνουν συγκρίσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση energycost.gr. Συνολικά θα γίνονται συγκρίσεις σε περίπου 400 διαφορετικά προϊόντα ρεύματος και φυσικού αέριου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ