Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Δεκ-2020 20:04

  Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση δεν αναστέλλει τον μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό της

  Σταϊκούρας: Σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για διεύρυνση των κριτηρίων στήριξης επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση δεν αναστέλλει τον μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό της ενώ δρα αποφασιστικά για τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την περιστολή του λαθρεμπορίου, την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, και κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων. 

  "Το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει δυναμικά, αποφασιστικά και μεθοδικά τη νομοθετική δράση και το μεταρρυθμιστικό έργο, προκειμένου το 2021 να αποτελέσει έτος σημαντικής ανάκαμψης και ώθησης για την επίτευξη, το συντομότερο δυνατόν, ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης". 

  Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κομβική, όπως την χαρακτήρισε, μεταρρύθμιση για την ιστορία των Ελληνικών Ταχυδρομείων, λέγοντας ότι οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις "δίνουν τη δυνατότητα στα ΕΛΤΑ να αξιοποιήσουν και να προσλάβουν, γρήγορα και ευέλικτα, εξειδικευμένο προσωπικό, να ρυθμίσουν την απόδοση του καθαρού κόστους παροχής της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας και να παρέχουν ευελιξία στην πολιτική προμηθειών, ώστε να επιταχυνθούν οι αναγκαίες επενδύσεις σε εξοπλισμό και ψηφιακή αναβάθμιση". 

  Παρατηρητήριο ρευστότητας

  Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε αναλυτικά στην ίδρυση του Παρατηρητήριου Ρευστότητας, με τη συμμετοχή των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων λέγοντας ότι σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η εν γένει παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά, αυτοτελώς, καθώς και σε συνάρτηση με την πιστωτική επέκταση, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης στήριξης της οικονομίας και της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων. 

  Συγκεκριμένα, το Παρατηρητήριο- το οποίο θα διοικείται από 9μελές όργανο με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών- είναι αρμόδιο για: 

  α) Τη διαχρονική παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά, είτε αυτή προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (πιστωτική επέκταση), είτε από ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα.

  β) Την υποβολή προτάσεων, για τη βελτίωση των δράσεων που αποβλέπουν στην παροχή ρευστότητας, καθώς και της λειτουργίας των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων που παρακολουθεί.

  γ) Τη διαχρονική παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά ιδίως μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, προγραμμάτων και καθεστώτων ενίσχυσης, λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών.

  δ) Την υποβολή προτάσεων για ενέργειες και δράσεις για τη χάραξη πολιτικών και τη λήψη μέτρων που διασφαλίζουν την ύπαρξη ρευστότητας και την πιστωτική επέκταση.

  Μ. Ντ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ