Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Νοε-2020 16:00

  Ηχηρά καμπανάκια για γραφειοκρατία – αντιεπενδυτικό κλίμα

  Ηχηρά καμπανάκια για γραφειοκρατία – αντιεπενδυτικό κλίμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η χρονική σύμπτωση υπήρξε αν μη τι άλλο σημαδιακή: η δημοσιοποίηση της έκθεσης Πισσαρίδη η οποία επισημαίνει την ανάγκη για μείωση της γραφειοκρατίας, αύξηση των επενδύσεων και ενίσχυση της παραγωγικότητας, συνέπεσε με δύο ειδήσεις από την εγχώρια επιχειρηματική καθημερινότητα που "προσγειώνουν" ανώμαλα στην ελληνική πραγματικότητα των προβλημάτων και των εμποδίων. Πρόκειται για δύο ειδήσεις που καταδεικνύουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην πράξη, η υλοποίηση του φιλόδοξου πλην απολύτως αναγκαίου "σχεδίου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία".

  Η πρώτη είδηση αφορούσε στην επιστολή που απέστειλε η κινεζική Cosco ζητώντας από το ελληνικό δημόσιο να επισπεύσει την μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ, το οποίο σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης επρόκειτο να παραχωρηθεί με την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει ο νέος μέτοχος. Για ποιο λόγο η Cosco ζητεί να μεταβιβαστεί τώρα το 16% του ΟΛΠ; Όχι γιατί ολοκληρώθηκαν οι επενδύσεις, αλλά διότι οι λόγοι που καθυστερούν οφείλονται σε παθογένειες του ελληνικού δημοσίου, σε καθυστερήσεις εγκρίσεων των μελετών και εν γένει σε αιτίες που δεν ελέγχονται από τον βασικό μέτοχο του Οργανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι , σύμφωνα με την Cosco , οι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν υποβληθεί εδώ και 3 χρόνια χωρίς ακόμη να έχει εκδοθεί η απόφαση για την έγκρισή τους. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό απόσπασμα της επιστολής που δείχνει την αντιμετώπιση των επενδύσεων, είναι ότι ο Δήμος Πειραιά απάντησε αρνητικά και δεν επιτρέπει να περάσουν μέσα από την πόλη τα φορτηγά που μεταφέρουν υλικά για τις εργασίες στο λιμάνι.

  Η δεύτερη είδηση ήρθε από την Ιταλία και αφορούσε στις δηλώσεις που έκανε ο Φ. Σταράτσε διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής "ΔΕΗ", της γνωστής Enel. Ο Ιταλός επικεφαλής της εταιρείας που έχει σημαντική παρουσία στη χώρα μας και πρόσφατα ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο εν λειτουργία αιολικό πάρκο στη χώρα μας, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του θα επανεξετάσει τα επενδυτικά της σχέδια για την Ελλάδα. Αιτία το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε για την αντιμετώπιση του ελλείμματος των ΑΠΕ και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ. Ο αξιωματούχος της ιταλικής εταιρείας κατά τη διάρκεια του Capital Market's Day που παρακολουθούσαν οι μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, επενδυτικά σχήματα και ΜΜΕ από όλο τον κόσμο υπογράμμισε ότι η έκτακτη εισφορά είναι λάθος, τρομάζει τους επενδυτές και υπονομεύει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς τη χώρα. "Κάθε μέτρο το οποίο εφαρμόζεται aναδρομικά σε εδραιωμένα νομοθετικά πλαίσια είναι λάθος γιατί τρομάζει τους επενδυτές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην αγορά που εφαρμόζει αυτά τα μέτρα. Αυτό σήμερα ισχύει για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι λάθος η εφαρμογή αναδρομικών μέτρων, διότι πάντα αποτυγχάνουν θεαματικά και οδηγούν στην αποδόμηση της εμπιστοσύνης" κατέληξε ο επικεφαλής της Enel.

  Οι δύο περιπτώσεις είναι ενδεικτικές των πρακτικών εμποδίων και των καθημερινών προβλημάτων που λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, δυσχεραίνουν το επιχειρείν και καθηλώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς, δείχνουν πόσο δύσκολη θα είναι η υλοποίηση των στόχων για αύξηση των επενδύσεων, μείωση της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων