Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Νοε-2020 07:41

  "Ώρα μηδέν" για την πρώτη δόση αποζημιώσεων στους υπό αναστολή εργαζομένους του Νοεμβρίου

  "Ώρα μηδέν" για την πρώτη δόση αποζημιώσεων στους υπό αναστολή εργαζομένους του Νοεμβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Σήμερα καταβάλλεται η πρώτη δόση των αποζημιώσεων έως 800 ευρώ στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και, έτσι, βγήκαν υποχρεωτικά σε αναστολή, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

  Σύμφωνα με την ίδια απόφαση σε αναστολή, κατά τον τρέχοντα μήνα, βγήκαν 277.999 εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις. 

  Το ποσό το οποίο θα λάβουν συνολικά θα ανέλθει σε 188 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, κατά μέσο όρο, θα λάβουν 676 ευρώ. 

  Σημειώνεται πως η ημερήσια αποζημίωση ανέρχεται σε 26,6 ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 33% αυξημένη σε σχέση με τις μέχρι τον προηγούμενο μήνα αποζημιώσεις (17,8 ευρώ/μέρα).

  Έτσι για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους στις 3 Νοεμβρίου, προκύπτει μία αποζημίωση 27 ημερών, δηλαδή 718 ευρώ (26,6 ευρώ/μέρα Χ27 ημέρες).

  Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή στις 7 Νοεμβρίου, προκύπτει μία αποζημίωση 23 ημερών, δηλαδή 611 ευρώ (26,6/μέρα Χ23 ημέρες)

  Η δεύτερη δόση των αποζημιώσεων θα αφορά στους εργαζομένους των πληττόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες -όμως- παρέμειναν ανοιχτές κατά τον τρέχοντα μήνα.

  Οι σχετικές δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων μπορούν να υποβληθούν στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες έως τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στις 11 Δεκεμβρίου.

  Αύριο, πάντως, θα πληρωθούν άλλες τρεις κατηγορίες πληττόμενων εργαζομένων:

  * Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, οι οποίο έκαναν μονομερείς δηλώσεις (για τον Οκτώβριο). Συνολικά θα πληρωθούν 7.718 εργαζόμενοι με ποσό ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

  * Οι επαγγελματίες της της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών. Πρόκειται για 2.242 δικαιούχους οι οποίοι θα λάβουν ποσό ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.

  * Οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στον Μηχανισμό "Συν-Εργασία” για τον μήνα Οκτώβριο. Συγκεκριμένα 40.401 εργαζόμενοι θα λάβουν οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας ύψους 10,6 εκατ. ευρώ (246 ευρώ κατά μέσο όρο).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ