Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Νοε-2020 08:58

  Πώς μπορεί να συνδυαστούν αναστολές με τηλεργασία και "Συν-Εργασία" στις πληττόμενες επιχειρήσεις

  Κορονοϊός: Τηλεργασία στο 50% και ευέλικτο ωράριο σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Έκλεισαν χθες οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες υποβολής δηλώσεων εργοδοτών και εργαζομένων  για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των επιχειρήσεων που ανέστειλαν κατά τον τρέχοντα μήνα τις δραστηριότητές τους με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους.

  Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας χθες κατέθεσε τροπολογία, με την οποία αποσαφηνίζει τους όρους των αναστολών συμβάσεων για τον τρέχοντα μήνα.

  Η ίδια τροπολογία ξεκαθαρίζει πως οι πληττόμενες επιχειρήσεις που θα θέσουν σε αναστολή εργαζομένους τους, δεν μπορούν να απολύσουν κανένα από το προσωπικό τους για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή, αλλά και ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη της.

  Επίσης, όσοι εργαζόμενοι δεν βγουν σε αναστολή, μπορούν να ενταχθούν στη "Συν-Εργασία", (εφόσον μία επιχείρηση πληροί τα σχετικά κριτήρια τζίρου).

  Αντί των παραπάνω εργαλείων, μπορεί μία επιχείρηση να θέσει ένα εργαζόμενο σε "καθεστώς" τηλεργασίας.

  Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πως

  ·Οι επιχειρήσεις-εργοδότες για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη".

  "Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των πληττόμενων κλάδων υποχρεούνται, μετά το πέρας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών. Επίσης, μπορούν να εντάσσουν στον Μηχανισμό "Συν-Εργασία" εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν έχουν τεθεί σε αναστολή.

  "Οι επιχειρήσεις - εργοδότες για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει Κ.Α.Δ., μπορούν να θέτουν εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας, όταν αυτή μπορεί  να παρασχεθεί με αυτόν τον τρόπο.

  Επίσης, η τροπολογία προβλέπει πως  επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων ή των υποκαταστημάτων τους με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020 ή παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για τον μήνα Νοέμβριο 2020, από την ημερομηνία επιβολής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους, ανά περιφερειακή ενότητα και μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2020.

  Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, μπορούν  να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020, για τον μήνα Νοέμβριο 2020, κατ' ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ήμερες, ανά περιφερειακή ενότητα και πάντως όχι πέραν της 30ης Νοεμβρίου 2020.

  Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο 2020, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ' αναλογία των ημερών αναστολής των συμβάσεων εργασίας, με βάση υπολογισμού το ποσό των 800 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.

  Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

  Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και η δαπάνη για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, κατ' αναλογία του χρονικού διαστήματος αναστολής, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ