Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 18:55

  Άρχισε η επεξεργασία του προϋπολογισμού 2021 στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

  βουλή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, άρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η επεξεργασία του κρατικού προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2021. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου και να ψηφιστεί, μετά από πενθήμερη συζήτηση, το βράδυ της Τετάρτης, 15 Δεκεμβρίου 2021.

  Σε υπερψήφιση του προϋπολογισμού κάλεσε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι"πέραν της ισχυρής αντίστασης στην πανδημία που οργανώνει με επιτυχία το κράτος, στηριζόμενο στους πόρους του, [..] ο προϋπολογισμός 2021 συνεχίζει με την πιστή εφαρμογή των πολιτικών για τις οποίες ψηφίστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία".

  Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις για περιορισμό του εγχωρίου προϊόντος κατά 10,5% εφέτος, και η επιστροφή σε θετικό πεδίο με άνοδο κατά 4,8% στο 2021,"μπορεί να βελτιωθεί" στην περίπτωση ταχύτερης υγειονομικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Για την έως τώρα αντίδραση της κυβέρνησης, είπε ότι το κράτος θα διαθέσει ποσό μεγαλύτερο των 30 δισ. για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και ότι"για τον ίδιο σκοπό συγκροτείται ειδικό αποθεματικό 3 δισ. ώστε να διασφαλίζεται η προσαρμογή των κρατικών ενεργειών στην εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στους πρώτους μήνες του 2021".

  Ειδικότερα, συνέχισε, οι δαπάνες υγείας που πραγματοποίησε το αρμόδιο υπουργείο αυξήθηκαν κατά 788 εκατ. ευρώ το 2020 σε σχέση με το 2019 (+20%). Αλλά και χωρίς την επίπτωση της επιδημίας, το 2021 οι τακτικές δαπάνες στο σύστημα υγείας θα αυξηθούν σε 4.126 εκατ. (από 4.043 εκατ. το 2020). Προβλέπονται επίσης 131 εκατ. για τις αμοιβές του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού που έχει προσληφθεί για την επιδημία. Προφανώς, το ειδικό αποθεματικό (3 δις) θα απορροφηθεί για τον ίδιο σκοπό στη διάρκεια του 2021".

  Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η επιδημία βρήκε την χώρα σε δυσμενέστερη θέση από εκείνη που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα: Συγκεκριμένα, η αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών από την Στατιστική Αρχή επιβεβαίωσε, μόλις πριν λίγες ημέρες, τρία σημαντικά ζητήματα: (α) το 2014 η χώρα βρισκόταν σε τροχιά ανόδου (με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά +0,7%), (β) τη διετία 2015-16 είχαμε μεγαλύτερη ύφεση (γ) στη διετία 2017-18 είχαμε σημαντικά μικρότερη ανάκαμψη. Το δυσμενές συμπέρασμα είναι ότι με την -επιβεβλημένη κατά τα λοιπά- αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ "χάσαμε" 10 δισ. (σε τρέχουσες τιμές) στην εκκίνηση του έτους που κλείνει, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα και μεγαλύτερο χρέος ως αναλογία του ΑΕΠ και, προφανώς, μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα.

  Η αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ο κ. Παπαδημητρίου"θα κάνει καλά να συγκρίνει τις προβλέψεις με τις οποίες είχε συμπεριλάβει στους προϋπολογισμούς της διετίας μήπως και απαλλαγεί από την κομπορρημοσύνη με την οποία ισχυρίζεται ότι"παρέδωσε ανάπτυξη" το 2019: ο προϋπολογισμός του 2017 ψηφίστηκε με αύξηση του ΑΕΠ στο 2,7% και η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει μόλις 1,3% (διαφορά 1,4 μονάδα) ενώ ο προϋπολογισμός 2018 ψηφίστηκε με 2,5% και κλείσαμε στο 1,6%. Διαφορά σε δύο μόνον χρόνια 2,3 μονάδων. Επομένως, σε όλη την τετραετία 2015-18 η άνοδος του ΑΕΠ περιορίστηκε σε μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώστε ότι η Ζώνη του ευρώ, στην ίδια περίοδο, αύξησε το εγχώριο προϊόν της κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες" παρατήρησε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ.

  Τέλος, υπογράμμισε ότι"αν θέλουμε την πατρίδα μας να διαγράψει τις ζημιές της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους την περίοδο 2010-13, τη βαριά μιζέρια που προκάλεσαν η αναίτια παράταση της δημοσιονομικής κρίσης το 2015-16 και η στασιμότητα της διετίας 2017-18, θα πρέπει να υποστηρίξουμε ένα σύνολο πολιτικών που εισαγάγουν δομικές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις".

  Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός"μηδενικής στήριξης" σε όλα τα μέτωπα

  Για"προϋπολογισμό μηδενικής στήριξης" σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, μίλησε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2021 συζητείται σε μία δραματική συνθήκη, ανθρωπιστικής καταστροφής και υγειονομικής τραγωδία. Όπως τόνισε,"το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε σημείο κατάρρευσης και η ευθύνη βαραίνει ακέραια τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση". Η κ. Αχτσιόγλου επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε το"το πλεονέκτημα του χρόνου" που της έδωσε ο λαός κατά την 1η φάση της πανδημίας, ούτε τα 37 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τη ρευστότητα του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης."Δώσατε στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μόλις 144 εκατ. παραπάνω από ότι θα δίνατε αν δεν υπήρχε πανδημία [..] και αν προσθέσει κανείς τα λίγα επιπλέον που προβλέπετε ότι θα δώσετε μέχρι το τέλος της χρονιάς για υλικά και έκτακτο προσωπικό, δεν θα φτάσουν τα 300 εκατ., κάτι που μας φέρνει στον πάτο της σχετικής κατάταξης του ΟΟΣΑ. Αφήστε λοιπόν τις ιστορίες περί 786 εκατ. και τις διάφορες αλχημείες που επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο" είπε η κ. Αχτσιόγλου. Αναφερόμενη στα αναθεωρημένα μεγέθη ύφεσης του 2020 και ανάπτυξης του 2021, η κ. Αχτσιόγλου αμφισβήτησε την"ανάπτυξη τύπου V που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης".

  Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι"η ΝΔ υλοποιεί το στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο αποτυπώνεται στην έκθεση Πισσαρίδη, για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των εργαζομένων, των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη συσσώρευση υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τη δημιουργία φθηνού, πλήρως ελαστικοποιημένου, εργατικού δυναμικού" και, τέλος, σημείωσε ότι "η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι αποτυχία του στρατηγικού μοντέλου που υπηρετεί".

  Εισηγήσεις Σκανδαλίδη, Καραθανασόπουλου, Βιλιάρδου –Παρέμβαση Κουτεντάκη

  Για ένα σχέδιο προϋπολογισμού που είναι ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και κυρίως προσωρινό, έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι"δεν θα μας συνοδεύει στη διάρκεια του επόμενου χρόνου". Η εικόνα της οικονομίας, είπε, είναι αποκαρδιωτική και ο προϋπολογισμός του 2021 είναι"έωλος στις προβλέψεις του, βαθιά ταξικός στις επιλογές του, ενώ δεν διαπνέεται από κανένα όραμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, για να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης" είπε ο κ. Σκανδαλίδης. Για τις δαπάνες της υγείας είπε ότι το ΕΣΥ είναι ο"φτωχός συγγενής" στον προϋπολογισμό και ότι το βρίσκει με λιγότερο προσωπικό από ότι το 2019, πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης παρατήρησε ότι η ελληνική κοινωνία, που άκουγε στην πρώτη φάση της πανδημίας για 2-3 νεκρούς και ανατρίχιαζε, τώρα είναι παραιτημένη. Αυτός είναι ο χειρότερος οιωνός για το αύριο της πατρίδας, είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής.

  Βαθύτατα αντιλαϊκό χαρακτήρισε το σχέδιο του προϋπολογισμού ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος. Αναφερόμενος στην πανδημία, τόνισε ότι η υγεία δεν είναι ατομική ευθύνη -όπως λέει η κυβέρνηση- αλλά κοινωνική παροχή. Χαρακτήρισε μάλιστα ως"πρόκληση" να μιλάμε για επίταξη όταν εννοούμε ενοικίαση με επιδότηση από τον δημόσιο τομέα, όταν μάλιστα οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκλειναν νοσοκομεία και πανηγύριζαν για μείωση της σπατάλης. Για τον αντιλαϊκό και ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού είπε ότι εάν οι κυβερνήσεις εφάρμοζαν τον νόμο για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των υπεράκτιων εταιρειών, το κράτος θα εισέπραττε περισσότερα από όσα αποφέρει ο ΕΝΦΙΑ.

  Την καταψήφιση του προϋπολογισμού από το κόμμα του ανακοίνωσε και ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος. Μίλησε για την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το μεγάλο χρέος της χώρας, ενώ εκτίμησε ότι η εικόνα της οικονομίας είναι απελπιστική,"ως αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων, που συνεχίζεται να εφαρμόζεται, οδηγώντας μας από το κακό στο χειρότερο, και σήμερα στο χείριστο". Καταψηφίζουμε, κατέληξε,"διαφορετικά θα σήμαινε ότι μας έχει εγκαταλείψει η κοινή λογική".

     Φρ. Κουτεντάκης

  Ο λόγος δόθηκε επίσης στον επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους Φρ. Κουτεντάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των δημοσιονομικών αβεβαιοτήτων του προϋπολογισμού, και ειδικότερα των σχετιζόμενων με τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές του 2021."Η επαναφορά των εσόδων είναι η σημαντικότερη αβεβαιότητα του προϋπολογισμού, διότι ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων που χάνονται το 2020 οφείλεται στα ειδικά έκτακτα μέτρα, που έχουν νομοθετηθεί και εφαρμοστεί. Ένα κομμάτι από αυτά, είναι αναστολές πληρωμών, που τον επόμενο χρόνο θα επανεμφανιστούν ως υποχρεώσεις των φορολογουμένων. Η αβεβαιότητα έχει να κάνει με το εάν οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, καθώς και στις νέες υποχρεώσεις που θα προκύψουν το 2021". Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα αυτά τα μεγέθη να παρακολουθούνται στενά ώστε να διορθωθεί η οποιαδήποτε απόκλιση, παρατήρησε ο κ. Κουτεντάκης.

  Σκυλακάκης: Θα βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση

  Την αισιοδοξία του ότι θα βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση επεξεργασίας του κρατικού προϋπολογισμού 2021, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είμαι αισιόδοξος ότι "θα βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση μετά το 2ο τρίμηνο 2021, για να έχουμε μια δυναμική ανάκαμψη". Επισήμανε ωστόσο ότι "μέχρι να φτάσουμε εκεί, έχουμε έξι δύσκολους μήνες, - μπορεί και πέντε, μακάρι να είναι και τέσσερις - που πρέπει να τους περπατήσουμε με σύνεση και σωφροσύνη για να ανοίξει μια νέα περίοδος για τη χώρα, στην οποία, η κυβέρνηση - κρατώντας στιβαρά το τιμόνι - θα οδηγήσει το εθνικό σκάφος".

  Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι στην "εξωγενή" κρίση, μπήκαμε σε "δυσμενέστερη" θέση, καθώς είμαστε η 2η πιο γηρασμένη χώρα στην Ευρώπη, έχουμε μεγάλη αστικοποίηση, βασιζόμαστε πολύ στον τουρισμό ενώ η κοινωνική απόσταση "δεν είναι της δικής μας κουλτούρας". Παρατήρησε επίσης ότι μπήκαμε στην υγειονομική κρίση παραλαμβάνοντας (από την προηγούμενη κυβέρνηση) τις μισές ΜΕΘ από τον μέσο όρο της Ευρώπης, "τις οποίες αυξήσαμε". Απαντώντας στην κα Αχτσιόγλου για τις δαπάνες της κυβέρνησης της ΝΔ στην Υγεία, είπε ότι οι δαπάνες αυτές, όλα τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λιγότερες από τις δαπάνες της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014.

  Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι όσοι ζητούν σήμερα μεγαλύτερες δαπάνες πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτές είναι μελλοντικοί φόροι: "Δεν υπάρχει κανείς καλός πατερούλης που ξαφνικά ανακάλυψε εκατομμύρια, και τα δίνει. Εάν κάποιος λέει δώσε 30, 40, 50 δισεκατομμύρια, εννοεί, βάλε αυτά τα ποσά από τα μελλοντικά έσοδα, που πρέπει να πληρώσει". Εξηγώντας μάλιστα το πώς η κυβέρνηση θα βρει τα χρήματα, που σήμερα δαπανώνται, είπε ότι, "με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, το μεγάλο πλεονέκτημα που κέρδισε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, δηλαδή το ταμείο ανάκαμψης, και τη δυνατότητά μας να αξιοποιήσουμε σωστά αυτούς τους πόρους, θα έχουμε ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης, και θα μπορέσουμε να πάρουμε σε μακρό χρονικό διάστημα ένα μερίδιο της μελλοντικής ανάπτυξης, για να πληρώσουμε τα χρέη, που τώρα δημιουργούνται. Αυτό σημαίνει μακρύς χρόνος και ελάχιστο έως μηδενικό κοινωνικό κόστος" είπε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε: Εάν ακολουθούσαμε τις προτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, "θα βάζαμε με βεβαιότητα τη χώρα σε θανάσιμο κίνδυνο σε ότι αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα, και αύριο, οι όποιες δαπάνες που θα κάναμε στην 1η φάση, θα μετατρέπονταν σε σκληρά πλήγματα στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό". Πληρώσαμε πολύ ακριβά τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει "να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, διότι κρίνονται αυτές τις μέρες ζωές, αλλά και η πορεία της χώρας για πολλά χρόνια..."

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ