Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Νοε-2020 08:47

  Σήμερα τα αποκαλυπτήρια για προϋπολογισμό και ταμείο ανάκαμψης

  Σταϊκούρας 29/7/2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά

  Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2021 σε συνθήκες πλήρους ασάφειας για την πορεία της πανδημίας και κατά συνέπεια της οικονομίας.

  Βασίζεται στο σενάριο ολοκλήρωσης της υγειονομικής κρίσης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, αλλά και στη διασφάλιση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο με τη συνδρομή και των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης.

  Η πρώτη πρόταση για το εν λόγω σχέδιο κατατέθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και σήμερα ενδεχομένως να γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις. Σε μεγαλύτερη έκταση αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.

  Πιο πριν, πιθανότατα την Δευτέρα, θα δοθεί στη δημοσιότητα και η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη με το ευρύτερο, 10ετή σχεδιασμό ανάπτυξης της χώρας. Και τούτο με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πακέτο εκθέσεων που ανακοίνωσε την Τετάρτη έδωσε ειδική σημασία στις δύο αυτές κινήσεις ούτως ώστε να διασφαλιστεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια και η έξοδος από την κρίση.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σχέδιο Ανάκαμψης που εστάλη στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει αναλυτικά τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις των 30 - 32 δισ. ευρώ.

  Μάλιστα, παραμένει μία υπερκάλυψη της τάξης του 70% σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις (δηλαδή σε 16-17 δισ. ευρώ από τα 30 δισ. ευρώ), αφού ακολουθεί η δεύτερη και τελική φάση αξιολόγησης και επιλογής έργων και προγραμμάτων.

  Η δεύτερη αυτή φάση διαμόρφωσης του Σχεδίου Ανάκαμψης θα γίνει τόσο μέσα από τις διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, όσο και με την εργασία που ξεκινά στο εσωτερικό. Μέσα από αξιολόγηση για το κατά πόσο κάθε έργο είναι ώριμο, έχει ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, μπορεί να επιτύχει τα ορόσημα, έχει συνάφεια με τους στόχους για πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη (40% και 20% των πόρων αντίστοιχα), αλλά και διασφαλίζει την μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, που είναι επίσης ζητούμενο. Το σκέλος των ιδιωτικών επενδύσεων προτείνεται να καλύπτεται κυρίως από δάνεια.

  Στο πεδίο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή είναι να διαμορφωθεί ένα ενισχυμένο ειδικό αποθεματικό COVID, από το οποίο θα μπορεί η κυβέρνηση να αντλεί όλο το επόμενο διάστημα κονδύλια για μέτρα στήριξης.

  Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει επισημάνει προ ημερών ότι με ότι με αυτό το αποθεματικό, το σύνολο των μέτρων στήριξης του 2020-2021 φτάνει σε αξία τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης των 30-32 δις ευρώ.

  Ο Προϋπολογισμός βασίζεται σε ανάπτυξη περί το 5% το 2021 και  σε έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ. Φέτος, η ύφεση θα ξεπεράσει το 10%.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ