Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Νοε-2020 08:26

  Όλα τα σημεία-κλειδιά για τα νέα μέτρα ασφαλιστικής-εργασιακής στήριξης

  Βρούτσης: Καταβολή αναδρομικών 1,5 δισ. τέλος Οκτωβρίου μαζί με τις τακτικές συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Ένα νέο μέτρο αλλά και διευκρινίσεις για ήδη δρομολογημένες ή θεσπισμένες παρεμβάσεις ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου την οποία παραχώρησε μαζί με τον ΥΠΟΙΚ, Χρήστο Σταϊκούρα.

  Όσον αφορά στο νέο μέτρο το οποίο ανακοινώθηκε χθες, πρόκειται για τον διπλασιασμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τον ερχόμενο μήνα.

  Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως διάταξη νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπ. Εργασίας προβλέπει εφάπαξ ενίσχυση σε αυταπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και οικονομολόγους.

  Επίσης, διευκρινίστηκε πως οι εργαζόμενοι, των οποίων επιδοτούνται οι εισφορές, μπορούν να βγουν σε αναστολή μόνο στην περίπτωση που η επιχείρηση τους κλείσει με κρατική εντολή. Εξάλλου, η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στις μέρες αναστολής ή συμμετοχής στο μηχανισμό "Συν-Εργασία" θα καταβληθεί από το κράτος.

  Ταυτόχρονα, έως τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται η πληρωμή των αποζημιώσεων 800 ευρώ στους υπό αναστολή μισθωτούς των κλειστών -με κρατική εντολή- επιχειρήσεων.

  Εξάλλου, "τρέχουν" οι διαδικασίες καταβολής διπλών επιδομάτων ανεργίας για όσους έληξαν το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο ή λήξουν το Δεκέμβριο, αλλά και του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους.

  Τέλος, οι άδειες των υπό αναστολή εργαζομένων μεταφέρονται το 2021.

  Τα μέτρα

  Πιο αναλυτικά, ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αφορά σε 482.335 δικαιούχους που ζουν σε 256.562 νοικοκυριά. 

  Υπενθυμίζεται πως το ποσό που λαμβάνει ένα μονομελές νοικοκυριό που δικαιούται (βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων) ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ανέρχεται στα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος, προβλέπεται προσαύξηση 100 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος προβλέπεται προσαύξηση 50 ευρώ.

  Επίσης, με διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που μπαίνει σήμερα στις Επιτροπές της Βουλής, προβλέπεται χορήγησης έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας.

  Το κονδύλι για την έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων. Εξετάζεται να συμπεριληφθούν και άλλες επιστημονικές κατηγορίες που καταβάλλουν αυτή την ειδική εισφοράς υπέρ του κλάδου ανεργίας"       

  Όσον αφορά στο ανοικτό πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από 1η Οκτωβρίου,  επισημαίνεται πως  οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επιδοτούνται από το Πρόγραμμα και αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, μπορούν να τεθούν σε αναστολή.

  Οι συμβάσεις εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων θα παρατείνονται για ισόχρονο χρονικό διάστημα με αυτό της αναστολής, όταν και εφόσον επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. Αντιθέτως, δεν δύναται να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ".

  Σχετικά με το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

  Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία" θα καταβληθεί από το Υπουργείο Εργασίας απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του "πληροφοριακού συστήματος Εργάνη". Επιδίωξη του Υπ. Εργασίας είναι η καταβολή να γίνει μέσα στο Δεκέμβριο και όπως αυτό είναι εφικτό".

  Ο Γ. Βρούτσης τόνισε πως "αναφορικά με το μέτρο των αναστολών για το μήνα Νοέμβριο, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ ξεκίνησε το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου.

  Ειδικότερα, εργοδότες και εργαζόμενοι στις κλειστές βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις υποβάλουν στην ειδική πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ τις υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 15 Νοεμβρίου έως και 24 Νοεμβρίου.  Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους  να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο.

  Αντίστοιχα, εργοδότες και εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας από 15 Νοεμβρίου έως και την 7 Δεκεμβρίου 2020. Επιδίωξή μας είναι και εδώ η πληρωμή της αποζημίωσης αυτής στους εργαζόμενους, να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο , ακόμα και πριν τις 21.12.2020.

  Ο ίδιος τόνισε πως "πριν μερικές μέρες υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την επιμήκυνση κατά δύο μήνες των τακτικών επιδομάτων ανεργίας τα οποία έληξαν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η καταβολή στους δικαιούχους του ποσού που αντιστοιχεί στην δίμηνη παράταση θα ξεκινήσει αύριο την Παρασκευή στις 20/11. Το μέτρο αυτό αφορά σε 123.000 ανέργους και η δαπάνη του υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ.

  Επιπλέον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την έκτακτη οικονομική ύψους 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, η καταβολή της οποίας  θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του μήνα. Πιο συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση θα αφορά 130.000 μακροχρόνια ανέργους και υπολογίζεται συνολικά στο ύψος των 52 εκατ. ευρώ.

  Παράλληλα, τρέχουν από τον ΟΑΕΔ επτά ανοικτά προγράμματα 38.600 νέων θέσεων εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα".

  Επίσης, με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων στο επόμενο έτος. Ειδικότερα, εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις  εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020,  στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως την 30η Ιουνίου  2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ