Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Νοε-2020 15:03

  ΕΕ: Μεγάλη μεταρρύθμιση για την ενεργειακή αγορά το target model

  Κομισιόν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ως μεγάλη μεταρρύθμιση για την ενεργειακή αγορά χαρακτηρίζει η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας την έναρξη λειτουργίας του νέου μοντέλου αγοράς Target Model, την 1η Νοεμβρίου. Πρόκειται, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, για ένα μεγάλο βήμα ώστε η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πάντως η έκθεση επισημαίνει ότι η σωστή εφαρμογή του νέου μοντέλου εντός των κανόνων της ΕΕ θα παρακολουθείται στενά. 

  Σε ό,τι αφορά το θέμα των αντιμονοπωλιακών μέτρων σε σχέση με τη θέση της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη, οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν την τελική πρότασή τους στις 23 Οκτωβρίου προκειμένου να εκπληρωθεί η συγκεκριμένη δέσμευση. Το σχέδιο που υποβλήθηκε χαρακτηρίζεται ως βήμα κλειδί ωστόσο η Κομισιόν αναμένει την τελική έγκριση προκειμένου να ξεκινήσει το market test ώστε τα μέτρα να εφαρμοστούν στην αγορά το 2021. Σύμφωνα με την έκθεση τα προτεινόμενα μέτρα θα εκπληρώσουν τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς εάν εφαρμοστούν. Η έκθεση επισημαίνει ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην προμήθεια είναι πτωτικό, ωστόσο υπάρχει ακόμη απόσταση από τον στόχο του 50% που τέθηκε με νόμο. 

  Σε ό,τι αφορά το θέμα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, η έκθεση σημειώνει ότι δημιουργούνται αυξημένες ανησυχίες και επισημαίνει ότι θα πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με μια βιώσιμη προσέγγιση που θα επιλύει δομικά το θέμα του ελλείμματος. Ένα ακόμη θέμα που επισημαίνει η έκθεση  αφορά στα εκκρεμή χρέη από και προς το διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, που επίσης χαρακτηρίζονται ως πηγή ανησυχίας καθώς ενδέχεται να δημιουργήσουν θέμα ρευστότητας στην αγορά και να περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της. 

  Επίσης η έκθεση κάνει αναφορά στο θέμα της απόφασης για την αποζημίωση των βιομηχανικών καταναλωτών για την αύξηση των τελών διανομής το 2016, που κρίθηκε παράνομη. Η απόφαση της ΡΑΕ αποτελεί βήμα προόδου ωστόσο η εφαρμογή της αποφασης στην πράξη βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

  Τέλος σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας επισημαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση για το master plan της απολιγνιτοποίησης για τις περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ