Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Νοε-2020 20:02

  Σταϊκούρας: Σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για διεύρυνση των κριτηρίων στήριξης επιχειρήσεων

  Σταϊκούρας: Σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για διεύρυνση των κριτηρίων στήριξης επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:15

  Σε τεχνικές συζητήσεις με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ολοκληρωθεί το νέο καθεστώς ενίσχυσης επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, στην Βουλή.

  Οι διαπραγματεύσεις αφορούν σε μη καλυπτόμενες έως τώρα πάγιες δαπάνες, που δεν είναι επιλέξιμες, ούτε από τα κέρδη, ούτε από άλλες πηγές και αφορούν επιχειρήσεις που έχουν μείωση τουλάχιστον 30% από 1ης Μαρτίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2021.

  "Με την πρόσφατη τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου, στις 13 Οκτωβρίου, προστέθηκε η δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων υπό την μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες –πραγματοποιηθείσες μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30ής Ιουνίου 2021 – σε επιχειρήσεις οι οποίες, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, υφίστανται μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019" τόνισε. "Μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες είναι οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη (δηλαδή, έσοδα μείον μεταβλητές δαπάνες), ούτε από άλλες πηγές, όπως ασφάλιση, προσωρινά μέτρα ενίσχυσης που καλύπτονται από το Προσωρινό Πλαίσιο ή στήριξη από άλλες πηγές.

  Οι ενισχύσεις χορηγούνται βάσει καθεστώτος, και δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 3.000.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ενώ η ανώτατη ένταση ενίσχυσης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

  Επισημαίνεται, συνάμα, ότι οι ενισχύσεις στο πλαίσιο του μέτρου αυτού δεν σωρεύονται με άλλες ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, παρέχοντας δυνατότητα για περαιτέρω ενίσχυση σε επιχειρήσεις.

  Πρόκειται, επομένως, για μια επιπλέον δυνατότητα που παρέχεται για τη δημιουργία νέου καθεστώτος, το οποίο θα είναι διακριτό, δεν έρχεται δηλαδή να μεταβάλει τα όρια ή τα χαρακτηριστικά κάποιου άλλου καθεστώτος.

  Η ένταξη αυτής της νέας δυνατότητας στο Προσωρινό Πλαίσιο δεν σημαίνει την αύξηση του ορίου των 800.000 ευρώ σε 3.000.000 ευρώ.

  Αντιθέτως, σημαίνει ότι το κράτος-μέλος μπορεί να διαμορφώσει ένα διακριτό καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσεων, βασιζόμενο στα χαρακτηριστικά του νέου μέτρου 3.12 του Προσωρινού Πλαισίου. Το συγκεκριμένο μέτρο θα αξιοποιηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση.

  Αυτή, άλλωστε, ήταν και η στόχευση κατά τη φάση των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης της τροποποίησης του Προσωρινού Πλαισίου.

  Το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε τεχνικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του συγκεκριμένου μέτρου, για την ολοκλήρωση ενός νέου καθεστώτος ενίσχυσης των επιχειρήσεων". 

  Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι τα μέτρα στήριξης μέσα στο 2020 ανέρχονται σε 11-12 δισ. ευρώ, ενώ μόνο Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ύψους 3,4 δισ. ευρώ, έχουν μέχρι τώρα λάβει 145.132 ΑΦΜ σε επτά μήνες. Ως προς το όριο των 800.000 ευρώ στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι τα "δεν έχει σχέση με το όριο των 200.000 ευρώ του καθεστώτος de minimis, καθώς αυτά είναι διακριτά.

  Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι μία επιχείρηση που έχει λάβει στήριξη ύψους 800.000 ευρώ, μπορεί να λάβει και επιπλέον στήριξη που να αντιστοιχεί ή να φτάνει τα 200.000 ευρώ του καθεστώτος de minimis. Αθροιστικά, λοιπόν, η ενίσχυση δύναται να ανέλθει στο 1.000.000 ευρώ, με την επιφύλαξη ειδικών ορίων που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένους κλάδους.

  "Η διαδικασία είναι δυναμική", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. "Καθώς η αξιοποίηση των αρχικών κονδυλίων φτάνει στα όριά της γίνεται επικαιροποίηση και για μη καλυπτόμενες δαπάνες. Ήδη, μέτρα στήριξης 24 δισ. ευρώ προστίθενται σε νέα επεκτατικά μέτρα για το 2021 για να είμαστε κοντά στις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Στην Ελλάδα τα μέτρα στήριξης είναι δημοσιονομικά ήδη στο 6,5% του ΑΕΠ".

  Για την 4η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ο υπουργός ανέφερε ότι με την αίτηση θα φαίνεται και το ποσό που δικαιούται ο αιτών, ενώ στόχος είναι να κατατεθούν τα ποσά την επόμενη εβδομάδα στους δικαιούχους.

  Μ. Νταλιάνη

   

  Διαβάστε ακόμη:

  * Σταϊκούρας: Αιτήσεις στα τέλη της εβδομάδας για το 1 δισ. της Επιστρεπτέας Νο4

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ