Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Νοε-2020 12:16

  Γ. Περιστέρης: Ηρεμία, ψυχραιμία και νηφαλιότητα για το θέμα του ΕΛΑΠΕ

  Γ. Περιστέρης: Ηρεμία, ψυχραιμία και νηφαλιότητα για το θέμα του ΕΛΑΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η παρέμβαση της κυβέρνησης για το θέμα του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ θα γίνει πολύ σύντομα και θα στηρίζεται στις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τον πρωθυπουργό, στη διαβούλευση με την αγορά που έχει ολοκληρωθεί, καθώς και σε επιστημονικά στοιχεία, τόνισε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο Renewable & Storage Forum. Θα πρόκειται για μια ευρύτερη μεταρρυθμιστική παρέμβαση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν η παρέμβαση παρουσιαστεί θα γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για μια δίκαιη μεταρρυθμιστική παρέμβαση με δύο μηνύματα: πρώτον την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ και δεύτερο την καλύτερη λειτουργία συνολικά της αγοράς. Κοινός παρονομαστής και των δύο μηνυμάτων θα είναι η στήριξη των ΑΠΕ τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. 

  Στο ίδιο συνέδριο για το θέμα του ΕΛΑΠΕ μίλησε και ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ και ισχυρός άνδρας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης. Συγκεκριμένα ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι το θέμα του ΕΛΑΠΕ θα πρέπει να εξεταστεί με ηρεμία, ψυχραιμία και νηφαλιότητα και "πιο πολύ πρέπει να δούμε τα μεταρρυθμιστικά μέτρα για τη λειτουργία του ΕΛΑΠΕ. Έχουμε υποβάλει προτάσεις στην πολιτεία για ένα συγκροτημένο ολοκληρωμένο και δίκαιο σύστημα και για το πώς πρέπει να ιδωθεί ο ΕΛΑΠΕ και αναμένουμε τις αποφάσεις της". 

  Πιο φθηνές οι ΑΠΕ

  Ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε ότι οι ΑΠΕ πλέον είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας και αυτό είναι αποτέλεσμα της αλματώδους τεχνολογικής προόδου που έχει μειώσει το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και έχει ενισχύσει την παραγωγικότητα των αιολικών μηχανών. 

  Σήμερα οι ΑΠΕ ρίχνουν τις τιμές και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσε ο κ. Περιστέρης προσθέτοντας ωστόσο ότι δε θα είχαμε φτάσει φτάσει σε αυτό το σημείο εάν δεν είχαμε στο παρελθόν τα συστήματα στήριξης των ΑΠΕ που δημιούργησαν οικονομίες κλίμακας για τη πρόοδο της τεχνολογίας και τηνμείωση των τιμών. 

  Για το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και είναι αναπόφευκτο ότι θα αρχίσει να λειτουργεί. Στην αρχή πάντως η ελληνική αγορά είναι μια ρηχή και ατελής αγοράς με δεδομένο ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των μεριδίων αγοράς παραγωγών και προμηθευτών, ενώ και την πιο φθηνή υδροηλεκτρική παραγωγή την κατέχει ένας παίκτης. Ο ίδιος τόνισε ότι η ένταξη των ΑΠΕ στο target model είναι μια σωστή πολιτική η οποία θα πρέπει να γίνει με σταδιακή προσαρμογή και με μεταβατική περίοδο. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ