Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Νοε-2020 11:16

  Κορονοϊός: Επιπλέον μέτρα στήριξης ζητούν επαγγελματίες και μισθωτοί στο ασφαλιστικό -εργασιακό

  Κορονοϊός: Επιπλέον μέτρα στήριξης ζητούν επαγγελματίες και μισθωτοί στο ασφαλιστικό -εργασιακό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Νέα μέτρα, πέραν των 21 τα οποία ήδη "τρέχει" το Υπουργείο Εργασίας ζητούν εκπρόσωποι των ελευθέρων επαγγελματιών και των μισθωτών.

  Τα βασικότερα εξ αυτών, από την πλευρά της Ελληνικής Συνοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), είναι η αναστολή της τριπλής καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων, των τρεχουσών εισφορών και των εκκαθαρισμένων οφειλών από το 2019.

  Από πλευράς Γενικής Συνοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), ζητείται, μεταξύ άλλων, η ακύρωση των απολύσεων που έγιναν τουλάχιστον  δέκα ημέρες πριν το πανεθνικό lock down, δηλαδή μεταξύ 26 Οκτωβρίου – 6 Νοεμβρίου.

  Πιο αναλυτικά,  η ΕΣΕΕ ζητά την αναστολή για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις των ρυθμίσεων των ασφαλισμένων του τέως Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, δηλαδή των εμπόρων, βιοτεχνών, αυτοκινητιστών κλπ.

  Τονίζει, επίσης, πως σύμφωνα με την εκκαθάριση της ΗΔΙΚΑ, στις 30 Νοεμβρίου καλούνται περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλλουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις της οφειλής τους για τις εισφορές του 2019. Το μέσο χρεωστικό υπόλοιπο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ ξεπερνά τα 1300 ευρώ.

  Υπό αυτές τις συνθήκες, ζητά την επανεισαγωγή του μέτρου της αναστολής καταβολής του συνόλου των σχετικών υποχρεώσεων ή την κεφαλαιοποίηση και μετάθεσή τους στον επόμενο χρόνο, προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές να διέλθουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την πανδημική κρίση. Στην ίδια κατεύθυνση, εισηγείται να επανεισαχθεί και η έκπτωση 25%, που αφορούσε στους ασφαλισμένους  οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους ή/και τις δόσεις τους εμπρόθεσμα.

  Από πλευράς ΓΣΕΕ, πέραν της ακύρωσης των απολύσεων που έγιναν 10 μέρες πριν του lock down, ζητά την εξασφάλιση της καταβολής της επιδότησης ανεργίας και αναλογικά των επιδομάτων αδείας και εορτών για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αλλά και στις επιχειρήσεις που συνδέονται με την εποχικότητα και τους περιορισμούς στην τουριστική κίνηση.  

  Επίσης, τονίζει πως χρειάζεται άμεση αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης, άμεση τακτοποίηση του ζητήματος σχετικά με το χρονικό περιθώριο των 80 ημερών επιδότησης ανεργίας και πρόβλεψη για δικαίωμα στην επαναπρόσληψη και στην ασφαλιστική – υγειονομική κάλυψη. Αιτείται, παράλληλα, να υπάρξει πρόβλεψη περί επιδότησης όλων των ανέργων οι οποίοι δεν έχουν λάβει κανένα βοήθημα μέχρι τώρα.

  Μετά τη λήξη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, επίσης, όλοι οι εποχιακά απασχολούμενοι στον τουρισμό πρέπει να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης ανεργίας διαρκείας τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις και με εξασφάλιση της υγειονομικής  τους κάλυψης, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

  Εξάλλου, μεταξύ άλλων, προτείνεται η θέσπιση πρόβλεψης και ένταξης σε πρόγραμμα ανεργίας σε επαγγελματικές κατηγορίες που επηρεάστηκαν εξίσου από τους περιορισμούς στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις και τη μείωση στην τουριστική κίνηση, όπως οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, οι επαγγελματίες μουσικοί, οι ξεναγοί, η  αποκατάσταση της ανισότητας και την ένταξη των αμειβόμενων οδηγών ταξί στο καθεστώς εποχικότητας αλλά και η  οικονομική στήριξη στον κλάδο της οικοδομής και τους εργαζόμενους σε αυτήν, καθώς αποδεδειγμένα η οικοδομική-επισκευαστική δραστηριότητα επηρεάστηκε σημαντικά και στους ταξιδιωτικούς-τουριστικούς προορισμούς.

  Επίσης, η ΓΣΕΕ ζητά  εκ νέου να παραταθεί νομοθετικά  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 η ισχύς όλων των συλλογικών ρυθμίσεων, των οποίων η συμβατική διάρκεια ή η νομοθετική παράταση ισχύος των όρων τους έληξε ή θα λήξει μέσα στην περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων .

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων