Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Νοε-2020 19:06

  Απόσυρση του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού ζητούν Παπανάτσιου-Αλεξιάδης

  Απόσυρση του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού ζητούν Παπανάτσιου-Αλεξιάδης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την απόσυρση του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) και της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα οι τομεάρχες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αικατερίνη Παπανάτσιου και Τρύφων Αλεξιάδης.

  Αναφέρουν ότι από τον Μάρτιο του 2020 με ερώτηση που είχαν καταθέσει είχαν επισημάνει τόσο τα θετικά του μέτρου όσο και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων. Οι τομέαρχες Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν και συμφωνούν πως "η Ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα Ηλεκτρονικά Βιβλία αποτελούν βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής" σημειώνουν όμως ότι "η υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανών με τις φορολογικές αρχές" και "η αποστολή στοιχείων στην ΑΑΔΕ, είτε των συναλλαγών της χονδρικής είτε της λιανικής, προϋποθέτουν αυξημένες απαιτήσεις τόσο του συστήματος της υπηρεσίας, όσο και των επιχειρήσεων".

  Παρατηρούν πως "η μέχρι τώρα εφαρμογή του όλου εγχειρήματος από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται να μην λαμβάνει υπ' όψιν τόσο την οικονομική επιβάρυνση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων" και "δημιουργούνται πολλαπλά κόστη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτά τα κόστη, στην παρούσα συγκυρία, όπου τα επίσημα στοιχεία δίνουν 15,2% ύφεση και πτώση της κατανάλωσης γίνονται δυσβάσταχτα για τους επαγγελματίες".

  Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν εάν σχετικά με κατηγορίες επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ήδη παλαιού τύπου ΦΗΜ, οι οποίες δεν υποστηρίζουν τη διαβίβαση και εφόσον η απόσυρση δεν συνδέεται με την πλήρωση της μνήμης ή άλλο λόγο, θα προβλέψει το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να τους δοθούν ενισχύσεις για την αντικατάστασή τους. Και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η ηγεσία του υπουργείου ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις; Θα εξεταστεί, έστω και τώρα, το ενδεχόμενο της οίκοθεν επεξεργασίας και αποστολής των δεδομένων, για να μην επιβαρυνθούν οι μικρές επιχειρήσεις με το κόστος της παροχής των στοιχείων;

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ