Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Νοε-2020 12:41

  Τι αναμένουν αναλυτές και αγορά από την "ετυμηγορία" της Moody’s μετά το νέο lockdown

  Τι αναμένουν αναλυτές και αγορά από την "ετυμηγορία" της Moody’s μετά το νέο lockdown
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Καμία αλλαγή δεν αναμένουν οι αναλυτές στην αξιολόγηση της Ελλάδας κατά τη σημερινή προγραμματισμένη ετυμηγορία της Moody’s η οποία και θα δημοσιευθεί αργά το βράδυ. Βέβαια ο οίκος μας έχει συνηθίσει στο να… αναβάλει τις προγραμματισμένες του ανακοινώσεις, ωστόσο με δεδομένο ότι έχει να βαθμολογήσει την Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2019 (με διπλή αναβάθμιση), η αγορά αναμένει ένα review σήμερα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο να μην επικεντρώνεται στην αξιολόγηση αυτή καθαυτή, αλλά στις οικονομικές της προβλέψεις για την Ελλάδα, καθώς είναι ο πρώτος οίκος που θα αξιολογεί τη χώρα μετά και την επιβολή του δεύτερου πλήρους lockdown. Ίσως να είναι νωρίς για να μετρήσει τις επιπτώσεις στην οικονομία, ωστόσο, καθώς ήδη στις πιο πρόσφατες προβλέψεις της είχε τοποθετήσει την ύφεση φέτος στο 9,5% και κοντά στο δυσμενές σενάριο της κυβέρνησης.

  Θυμίζουμε πως στις 8 Μαΐου που ήταν και η πρώτη προγραμματισμένη αξιολόγηση του οίκου για τη χώρα μας το 2020 αποφάσισε να μην την επικαιροποιήσει καθώς μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου είχε δημοσιεύσει μία έκθεση για την Ελλάδα όπου επιβεβαίωνε τη βαθμολογία που δίνει και προχωρούσε σε εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Τότε έβλεπε την ύφεση στο φέτος στο 5%. Ωστόσο λίγες μέρες αργότερα και στα τέλη Μαΐου προχώρησε στην επικαιροποίηση αυτών των εκτιμήσεων, σημειώνοντας πως στο βασικό σενάριό της η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 9,5% ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ισχυρή και θα φθάσει στο 7%. Όπως είχε επισημάνει, η δημοσιονομική απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πανδημία ήταν αρκετά ευρεία και η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο ενσωματωμένη στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού από ό,τι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. 

  Ωστόσο είχε προειδοποιήσει πως σημαντικός κίνδυνος στις προβλέψεις της είναι η περίπτωση ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας, το οποίο και θα οδηγήσει σε επιστροφή των αυστηρών μέτρων περιορισμού. Να σημειώσουμε πως το 7% που βλέπει για την ανάπτυξη του 2021 θεωρείται αυτή τη στιγμή αρκετά αισιόδοξο πάντως.

  Έτσι, με δεδομένη αυτή την δήλωση του οίκου, τα βλέμματα σήμερα θα είναι στις πιθανές νέες τις εκτιμήσεις, με τον μεγαλύτερο βέβαια κίνδυνο να είναι να αποφασίσει να υποβαθμίσει το outlook σε αρνητικό. Και αυτό γιατί η Moody’s έχει την… τάση, τουλάχιστον σε ότι φορά την Ελλάδα, να είναι η πιο αυστηρή από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Ήδη η βαθμολογία που δίνει είναι η πιο χαμηλή, τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, τη στιγμή που η Fitch για παράδειγμα βαθμολογεί την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από το investment grade.

  Πάντως η Moody's είχε τονίσει πως εκτιμά ότι, αν και η δημοσιονομική επιδείνωση θα είναι σημαντική φέτος, όπως και σε όλη την Ευρωζώνη, θα είναι προσωρινή και δεν υφίσταται ανησυχία για τη χρηματοδότηση της χώρας, η οποία μπορεί να κάνει χρήση του μεγάλου "μαξιλαριού" ρευστότητας, ενώ και η ένταξη στο νέο QE της ΕΚΤ είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. H σημαντική δημοσιονομική στήριξη που παρέχεται από την κυβέρνηση, καθώς και από την Ευρωζώνη, είχε προσθέσει, θα διευκολύνει την ανάκαμψη, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό θετικό ρόλο στην ταχύτητα αυτής της ανάκαμψης.

  Έτσι, τόσο η Danske Bank όσο και η Citigroup σε notes τους επισημαίνουν πως δεν αναμένουν κάποια αλλαγή της αξιολόγησης που δίνει ο οίκος στην Ελλάδα σήμερα, όπως ακριβώς έκαναν οι S&P και DBRS. Όπως σημειώνει η Danske Bank, η Moody’s σήμερα την Ελλάδα και Ιταλία και αναμένεται να ακολουθήσει τα… χνάρια της S&P σε ότι αφορά την Ελλάδα (καμία αλλαγή), αλλά όχι σε ότι αφορά την Ιταλία (με αναβάθμιση των προοπτικών), διατηρώντας έτσι τα ratings σταθερά και για τις δύο χώρες. 

  Από την πλευρά της η Citi τονίζει πως η Moody’s ήδη βαθμολογεί την Ιταλία (Baa3, σταθερές προοπτικές) μία βαθμίδα κάτω από την S&P. Λόγω του πολύ χαμηλού χρηματοδοτικού κόστους και της ισχυρής δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στο rating της, όπως δεν αναμένεται και αλλαγή στο rating και τις προοπτικές και της Ελλάδας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ