Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Νοε-2020 08:40

  Τι αλλάζει από σήμερα στη λειτουργία των καταστημάτων

  Εντείνονται οι φόβοι για ανεξέλεγκτη άνοδο των κρουσμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Κατόπιν ραντεβού και μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις θα εξυπηρετείται το κοινό από τις επιχειρήσεις ενώ μόνο μέσω delivery θα μπορούν να εξυπηρετούν τα καταστήματα εστίασης τους καταναλωτές τους από τις 23.30 το βράδυ.

  Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων το ΦΕΚ, που δημοσιεύθηκε ξημερώματα Τρίτης, για τη λειτουργία του λιανεμπορίου και τις επιχειρήσεις στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου. 

  Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ανεστάλη από το πρωί η λειτουργία των καταστημάτων του κλάδου ενώ επιτρέπεται έως τις 23:30 μόνο η λειτουργία υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, διανομής και drive - through. Από τις 23:30 επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσίας διανομής προϊόντων εξαιρουμένης της πώλησης αλκοολούχων ποτών. 

  Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά. 

  Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, φούρνοι, κ.λπ.) επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 επιπλέον τ.μ., ενώ απαγορεύεται η λειτουργίας τους από τις 23:30 έως τις 05:00. Στο υπόλοιπο λιανεμπόριο η έναρξη λειτουργίας ξεκινά στις 10 το πρωί.

  Από αυτό το ωράριο εξαιρούνται οι οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με υπηρεσίες στολισμού, το λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών και των καταστημάτων λιανικού και χονδρικού εμπορίου που πωλούν βιομηχανικά είδη, όπως χρώματα, σιδηρικά, κ.λπ. 

  Για τα περίπτερα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας μόνο για τους πωλητές ενώ απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ από τις 23:30 έως τις 05:00.  

  Στις λαϊκές αγορές προβλέπεται η επέκταση του χώρου ή η λειτουργία παράλληλων αγορών καθώς πρέπει να καλύπτεται το 50% των θέσεων των πωλητών και να υπάρχει απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων.

  Τα κομμωτήρια και οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν τις καθημερινές από τις 07:00 έως τις 22:00 και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00 αλλά μόνο με ραντεβού.

  Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας, προβλέπεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

  Για τη μη τήρηση αποστάσεων από τους πωλητές στις λαϊκές αγορές τα πρόστιμα ξεκινούν από 1.500 ευρώ με αναστολή δραστηριότητας 15 ημερών και φθάνουν τα 3.000 ευρώ και 30 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

  Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν περισσότερες από 5 παραβάσεις την ίδια ημέρα κλείνει η λαϊκή αγορά για 7 ημέρες. Υψηλότερα είναι τα πρόστιμα, ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν τις 10.000 ευρώ για μη τήρηση της διαδικασία για τη λειτουργία παράλληλων αγορών με αναστολή 7-15 ημέρες. 

  Για την παράβαση του ωραρίου λειτουργίας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 15 ημέρων, για την πρώτη παράβαση και 10.000 ευρώ και 30 ημέρες αναστολή για τη δεύτερη. Αν διαπιστωθεί και τρίτη παράβαση τότε αναστέλλεται η λειτουργία για 60 ημέρες και απαγορεύεται η αδειοδότηση για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της εγκατάστασης για 6 μήνες. 

  Τι ισχύει σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες 

  Στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών από σήμερα 3 Νοεμβρίου έως και και την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στις 05:59 επιβάλλεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών, ενώ επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τις 5.00 έως τις 21:00 για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους. 

  Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό, η λειτουργία των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων αναστέλλεται.

  Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 20:30 ενώ αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, των ζωολογικών κήπων και φυσικών βιότοπων, και των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και συναφών υπηρεσιών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ