Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Οκτ-2020 11:14

  Cosmote, Vodafone, Wind δήλωσαν συμμετοχή στη δημοπρασία για το 5G

  Ξεκινά ο διαγωνισμός για το 5G στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (Cosmote, Vodafone και Wind) κατέθεσαν -όπως αναμενόταν- σήμερα το πρωί στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τους φακέλους συμμετοχής στη δημοπρασία για το φάσμα συχνοτήτων που θα διατεθεί για το 5G. 

  Όπως είχε γράψει το Capital.gr, οι συμμετέχοντες έχουν περιθώριο για την υποβολή ενστάσεων έως την 3η Νοεμβρίου. Η ΕΕΤΤ θα πρέπει να έχει απαντήσει επί των ενστάσεων και να ανακοινώσει τον οριστικό κατάλογο προεπιλογής μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

  Από τη στιγμή που οι υποψήφιοι θα είναι τρεις και εφόσον διατεθούν όλες οι διαθέσιμες άδειες τα συνολικά έσοδα από τη δημοπρασία, με βάση τις τιμές εκκίνησης, θα διαμορφωθεί σε περίπου 367 εκατ. ευρώ. 

  Οι πάροχοι έχουν την επιλογή να καταβάλλουν ολόκληρο το τίμημα μέσα σε 10 ημέρες από την δημοπρασία ή να πληρώσουν το 30% και το υπόλοιπο 70% σε εννέα ετήσιες δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2024. 

  Αξίζει να σημειωθεί πως το 25% των εσόδων από τη δημοπρασία θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του fund Φαιστός, το οποίο θα χρηματοδοτήσει νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών 5G. Το υπόλοιπο 75% θα αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. 

  Σημειώνεται ακόμη πως οι πάροχοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις προεργασίες και η εμπορική λειτουργία των πρώτων δικτύων 5G στη χώρα μας αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Προβλέπεται ακόμη πως μέσα στα πρώτα τρία χρόνια τα δίκτυα 5G θα καλύπτουν το 60% του πληθυσμού της χώρας και στα έξι χρόνια το 94%. 

  Η στρατηγική για το 5G 

  Στο μεταξύ τη Δευτέρα πρόκειται να παρουσιαστεί από την EY η μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την στρατηγική του 5G στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες στη μελέτη αποτυπώνεται το πως το 5G θα μπορέσει να λειτουργήσει ως επιταχυντής για την ελληνική οικονομία δίνοντας πάνω από 10 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας την ερχόμενη δεκαετία. 

  Η ανακοίνωση της ΕΕΤΤ

  Μετά τη λήξη της σημερινής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, η ΕΕΤΤ γνωστοποιεί ότι οι εταιρίες COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών και WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε. κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής για όλες τις φασματικές περιοχές (ήτοι 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz) στη διαγωνιστική διαδικασία που θα διεξαχθεί με σκοπό τη χορήγηση φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G).

  Η ΕΕΤΤ θα ελέγξει τους φακέλους συμμετοχής, θα ανακοινώσει τους προεπιλεγέντες συμμετέχοντες και στη συνέχεια, θα εξετάσει τη δέσμευση τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων για τους προεπιλεγέντες. Τέλος, θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα και χρήση ειδικού λογισμικού που έχει αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό από την ΕΕΤΤ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ