Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Οκτ-2020 07:34

  Κλειδώνουν οι υποψήφιοι για το 5G

  Κλειδώνουν οι υποψήφιοι για το 5G
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Τις αιτήσεις συμμετοχής στη δημοπρασία για τα δικαιώματα χρήσης Ραδιοφάσματος που θα αξιοποιηθούν από τα δίκτυα 5G καταθέτουν σήμερα οι εταιρείες που θα διεκδικήσουν τις άδειες. Οι υποβολές των φακέλων αναμένονται μέχρι τις 11 το πρωί και έτσι θα γίνει γνωστό το αν τελικά θα υπάρξει και άλλος υποψήφιος πέρα από τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ΟΤΕ, Vodafone και Wind. 

  Αν και κατά τις προηγούμενες ημέρες είχε υπάρξει δραστηριότητα με ερωτήσεις προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), πηγές της αγοράς αναμένουν πως δεν θα εμφανιστεί στον διαγωνισμό κάποια άλλη εταιρεία, η οποία θα επιδιώξει να λειτουργήσει ως τέταρτος πάροχος στην ελληνική αγορά. 

  Εξάλλου, ο διαγωνισμός της ΕΕΤΤ, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν έχει ειδικές προβλέψεις για πρωτοεμφανιζόμενους στην αγορά, καθώς όπως είχε εξηγήσει παλαιότερα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κωνσταντίνος Μασσέλος, από την ανάλυση που έγινε σε άλλες αγορές τα τελευταία δύο χρόνια "είδαμε περιπτώσεις όπου ένας μικρότερος αριθμός δυνατών παρόχων εξυπηρετούσαν καλύτερα τα συμφέροντα των καταναλωτών, από άλλες αγορές όπου οι πάροχοι δεν είχαν τους πόρους για να αναπτύξουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους, αρκετά καλά και γρήγορα”. 

  Τα επόμενα βήματα 

  Με την ανακοίνωση των υποψηφίων, οι συμμετέχοντες έχουν περιθώριο για την υποβολή ενστάσεων έως την 3η Νοεμβρίου. Η ΕΕΤΤ θα πρέπει να έχει απαντήσει επί των ενστάσεων και να ανακοινώσει τον οριστικό κατάλογο προεπιλογής μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

  Από την στιγμή που οι υποψήφιοι θα είναι τρεις και εφόσον διατεθούν όλες οι διαθέσιμες άδειες τα συνολικά έσοδα από τη δημοπρασία, με βάση τις τιμές εκκίνησης, θα διαμορφωθεί σε περίπου 367 εκατ. ευρώ. 
   
  Οι πάροχοι έχουν την επιλογή να καταβάλλουν ολόκληρο το τίμημα μέσα σε 10 ημέρες από την δημοπρασία ή να πληρώσουν το 30% και το υπόλοιπο 70% σε εννέα ετήσιες δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2024. 

  Αξίζει να σημειωθεί πως το 25% των εσόδων από τη δημοπρασία θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του fund Φαιστός, το οποίο θα χρηματοδοτήσει νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών 5G. Το υπόλοιπο 75% θα αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. 

  Σημειώνεται ακόμη πως οι πάροχοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις προεργασίες και η εμπορική λειτουργία των πρώτων δικτύων 5G στη χώρα μας αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Προβλέπεται ακόμη πως μέσα στα πρώτα τρία χρόνια τα δίκτυα 5G θα καλύπτουν το 60% του πληθυσμού της χώρας και στα έξι χρόνια το 94%. 

  Η στρατηγική για το 5G 

  Στο μεταξύ τη Δευτέρα πρόκειται να παρουσιαστεί από την EY η μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την στρατηγική του 5G στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες στη μελέτη αποτυπώνεται το πως το 5G θα μπορέσει να λειτουργήσει ως επιταχυντής για την ελληνική οικονομία δίνοντας πάνω από 10 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας την ερχόμενη δεκαετία. 

  kostaskets@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ