Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Οκτ-2020 11:50

  Ποιες λύσεις προτείνει η αγορά για να εξαλειφθεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

  Ποιες λύσεις προτείνει η αγορά για να εξαλειφθεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος επαφών του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με φορείς της αγοράς ΑΠΕ για το φλέγον θέμα του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού. Στις συναντήσεις αυτές η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εμφανίστηκε με κοινές κόκκινες γραμμές, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα υπονομεύσουν την προοπτική ανάπτυξης της αγοράς και θα δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο επενδυτικό προφίλ της χώρας. Παράλληλα όμως η αγορά κόμισε στο τραπέζι του διαλόγου μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, χωρίς να θιγούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του υπουργείου στις συναντήσεις τέθηκαν τέσσερις βασικές προϋποθέσεις ως περίγραμμα για την αναζήτηση λύσης. Συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, παραδέχθηκε ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει το κλίμα επενδυτικής ασφάλειας, τόνισε ότι η λύση δε θα πρέπει να οδηγεί σε επιβάρυνση της ΔΕΗ και τέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των Τραπεζών ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στις δανειακές συμβάσεις. 

  Ποιες όμως ήταν οι θέσεις που εξέφρασαν οι φορείς της αγοράς και ποιες προτάσεις κατέθεσαν στον υπουργό προκειμένου να βρεθεί λύση στο έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ;

  Καταρχάς κοινή ήταν η θέση που διατυπώθηκε από όλες τις πλευρές ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και ότι θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος χωρίς εκ των προτέρων στοχοποίηση.

  Ως προς τις λύσεις, που κόμισαν στο τραπέζι του διαλόγου οι φορείς της αγοράς πράσινης ενέργειας, αυτές περιλαμβάνουν:

  Αύξηση του ποσοστού εσόδων από τις πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που κατευθύνεται προς τον ειδικό λογαριασμό. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες ρύπων είναι 72%.

  Χρηματοδότηση μέρους του ελλείμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

  Κάλυψη τμήματος του ελλείμματος με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος προήλθε από τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας συνεπεία της κρίσης της πανδημίας. 

  Διατήρηση της αντισταθμιστικής χρέωσης που πληρώνουν οι προμηθευτές (ΜΜΚΘΣ) ακόμη και μετά την εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς (target model). 

  Εκτιμάται ότι το πακέτο των μέτρων που προτείνεται από την αγορά είναι αρκετό προκειμένου να εξαλειφθεί χωρίς αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ το οποίο προβλέπεται να φτάσει στα 217,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ενώ εάν συνυπολογιστεί και το μαξιλάρι των 70 εκατ. στα 287,6 εκατ. ευρώ.

  Τέλος να σημειωθεί η αγορά ζητεί από την κυβέρνηση να δοθεί πρόσβαση στις μελέτες που ετοιμάζουν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο ΔΑΠΕΕΠ για τον ΕΛΑΠΕ, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από τον αρμόδιο υπουργό.  Σε κάθε περίπτωση, μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες, αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος επαφών και διαβουλεύσεων προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ