Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Οκτ-2020 08:29

  Τα μηνύματα και το παρασκήνιο της συνάντησης ΥΠΕΝ – φορέων ΑΠΕ

  Τα μηνύματα και το παρασκήνιο της συνάντησης ΥΠΕΝ – φορέων ΑΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το μείζον για την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θέμα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης φορέων της αγοράς με τον υπουργό ενέργειας Κ. Χατζηδάκη.

  Χθες στο κτίριο της οδού Μεσογείων βρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γ. Περιστέρης, οι επικεφαλής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Λαδακάκος και Π. Παπασταματίου, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι τριών μεγάλων διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, δηλαδή της ισπανικής Iberdrola, της ιταλικής Enel και της γαλλικής EdF.

  Οι φορείς των ΑΠΕ έθεσαν στον υπουργό μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ κυρίως όμως ζήτησαν να υπάρξει αποκλιμάκωση και διάλογος ουσιαστικός και όχι προσχηματικός.

  Στις θέσεις που ανέπτυξαν στον υπουργό οι φορείς των ΑΠΕ τόνισαν ότι βασική αρχή του διαλόγου οφείλει να είναι ο σεβασμός των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Πολιτεία έναντι των επενδυτών και πρόσθεσαν ότι δεν μπορεί να υπάρχει στοχοποίηση και ενοχοποίηση του κλάδου με κατηγορίες για υπερκέρδη και για το ότι δήθεν δεν έχει υποστεί κάποια συνέπεια από την κρίση και την πανδημία.

  Υπενθύμισαν δε τόσο το new deal όσο και τις έκτακτες εισφορές που έχουν επιβληθεί στον κλάδο με τη ρητή μάλιστα δέσμευση της Πολιτείας ότι πρόκειται για έκτακτα γεγονότα που δεν θα επαναληφθούν.

  Το βασικό αίτημα πάντως των φορέων της αγοράς ΑΠΕ είναι να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των δύο μελετών που εκπονήθηκαν ή εκπονούνται από τη ΡΑΕ και το ΔΑΠΕΕΠ για την πορεία του Ειδικού Λογαριασμού, προκειμένου να έχουν καλύτερη εικόνα και οι ίδιοι για την κατάσταση του ΕΛΑΠΕ και να μπορούν να διαμορφώσουν τις δικές τους αντιπροτάσεις.

  Μεταξύ των προτάσεων που σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσαν οι φορείς των ΑΠΕ προς τον υπουργό περιλαμβάνεται η αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ, η διατήρηση της αντισταθμιστικής χρέωσης ΜΜΚΘΣΣ που πληρώνουν οι προμηθευτές και μετά την εφαρμογή του target model αλλά και η κάλυψη μέρους του ελλείμματος από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Σε κάθε περίπτωση  συμφωνήθηκε η χθεσινή συνάντηση να επαναληφθεί όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία των μελετών και θα είναι πιο σαφής η εικόνα του προβλήματος του ΕΛΑΠΕ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα υπάρξει αντίστοιχη συνάντηση και με άλλους φορείς της αγοράς ΑΠΕ όπως οι εκπρόσωποι των φωτοβολταϊκών.

  Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι χθες απλά υπήρξε μια γενική ανταλλαγή απόψεων και συμφωνία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης των δηλώσεων, ενώ οι κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά την επόμενη συνάντηση όταν και θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία των μελετών.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Φορείς ΑΠΕ: Ουσιαστικός διάλογος και όχι αιφνιδιασμοί για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ