Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Οκτ-2020 20:35

  ΓΣΕΕ: Οι διατάξεις του πτωχευτικού δημιουργούν εξαιρετικά δυσμενές τοπίο για τους εργαζόμενους

  ΓΣΕΕ: Οι διατάξεις του πτωχευτικού δημιουργούν εξαιρετικά δυσμενές τοπίο για τους εργαζόμενους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την επιστολή της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, με την οποία τίθενται εκ νέου υπόψη των συναρμόδιων υπουργείων οι παρατηρήσεις και θέσεις για το προωθούμενο πτωχευτικό νομοσχέδιο, δίνει στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

  Στο πλαίσιο αυτό, η Συνομοσπονδία τονίζει: "Οι διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου δημιουργούν εξαιρετικά δυσμενές τοπίο για τους εργαζόμενους, τους υπερχρεωμένους οφειλέτες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, προς όφελος για άλλη μια φορά των τραπεζών και των επενδυτικών funds, εις βάρος ακόμα και του Δημοσίου. Οι παρατηρήσεις μας αποδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει μία πραγματική διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, πριν από την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τόσο σαρωτικές αλλαγές".

  Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, "το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρέπει να τύχει εκ νέου επεξεργασίας, μέσω διαδικασίας ενισχυμένης κοινωνικής διαβούλευσης σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με διευρυμένη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, τους δανειολήπτες, τις μικρές επιχειρήσεις και το νομικό κόσμο, προκειμένου να καταλήξει σε ένα κοινωνικά δικαιότερο σχέδιο νόμου, που θα παρέχει ουσιαστική προστασία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει τουλάχιστον να τροποποιηθεί σημαντικά το περιεχόμενο του παρόντος σχεδίου, πριν από την ψήφισή του, θέση που θα είχαμε θέσει, εάν είχαμε προσκληθεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία ακρόασης φορέων" επισημαίνει η Συνομοσπονδία.

  Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

  Το μείζον ζήτημα της διασφάλισης όλων των εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) με το προεδρείο του Σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία "Η ΤΡΙΑΙΝΑ", αλλά και την Ομοσπονδία τους (ΠΟΕΜ).

  Για τη ΓΣΕΕ, "είναι αδιανόητο το γεγονός ότι στην προκήρυξη για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν υπάρχει κανένας δεσμευτικός όρος για τη διασφάλιση των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί δημόσια γι΄ αυτό. Ο νέος επενδυτής πρέπει να δεσμευτεί, πριν την αγορά, για μεταφορά όλων των συμβάσεων εργασίας στο νέο φορέα, ενώ πρέπει να υπάρξει και ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε να δοθούν από την κυβέρνηση κίνητρα για εθελούσια αποχώρηση, όσων εργαζομένων βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Λύση πρέπει να δοθεί και για τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους, αφού προηγηθεί έγγραφη βεβαίωση για το σύνολο του ποσού που οφείλεται και το οποίο πρέπει να δοθεί με προαφαίρεσή του από το συνολικό τίμημα" υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.

  Τέλος, η Συνομοσπονδία τονίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στηρίζει το δίκαιο αγώνα τους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ