Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Οκτ-2020 18:08

  Πρωτοστατεί η Ελλάδα στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

  Πρωτοστατεί η Ελλάδα στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τις υψηλότερες επιδόσεις στην αξιοποίηση των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

  Με βάση τα στοιχεία, συνολικά πόροι των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής άνω των 13 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη στήριξη των εργαζομένων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

  Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αξιοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το προσωρινό πλαίσιο της ευελιξίας που παρείχαν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί και το διαχειριστικό εργαλείο της αναθεώρησης κινητοποιώντας επιπλέον πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ από την Πολιτική Συνοχής, χωρίς να διαταραχτεί ο προγραμματισμός των ήδη υλοποιούμενων δράσεων. 

  Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τις υψηλότερες επιδόσεις στην αξιοποίηση αυτών των πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), τόσο υπό τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων (Δείκτης CV20), όσο και υπό τη μορφή χορήγησης δανείων κεφαλαίων κίνησης (Δείκτης CV21),  καταλαμβάνοντας την 3η και 2η θέση αντίστοιχα. 

  Ακόμη, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση αναφορικά και με τον αριθμό των ΜμΕ που έλαβαν μη επιστρεπτέα κεφάλαια κίνησης, καθώς οι επιδοτούμενες επιχειρήσεις από αυτούς τους πόρους ανήλθαν στις 30.000 (Δείκτης CV22). 

  Τέλος, η χώρα μας έρχεται πρώτη σε αριθμό ωφελουμένων από δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής καθώς, σε απόλυτους αριθμούς οι ωφελούμενοι ξεπέρασαν τους 450.000 (Δείκτης CV31). 

  Σημειώνεται ότι τα εν λόγω στοιχεία αναφερόνται μόνο στους πόρους που δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της ευελιξίας των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και όχι στο σύνολο των πόρων που κινητοποίησε η χώρα μας μέσα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση της οικονομίας απέναντι στην πανδημία και οι οποίοι έως σήμερα υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ. 

   

  Graph Υπαν 2


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ