Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Οκτ-2020 08:27

  Νέο έργο 27 εκατ. ευρώ για την "επικοινωνία" των συστημάτων του Δημοσίου

  Νέο έργο 27 εκατ. ευρώ για την "επικοινωνία" των συστημάτων του Δημοσίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Στα σκαριά βρίσκεται ο διαγωνισμός για τη σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο του έργου "Ανάπτυξη Υπηρεσιών Διαδικτύου (Web Services) για την επίτευξη της Διαλειτουργικότητας μεταξύ των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης”, προϋπολογισμού 27,9 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ) που έχει ως στόχο να διασυνδέσει τα ψηφιακά συστήματα του Δημοσίου, προκειμένου αυτά να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

  Βάσει του τεύχους διακήρυξης του διαγωνισμού, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών Διαδικτύου μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης (G2G Web Services) έτσι ώστε να διευκολύνεται, η συναλλαγή μεταξύ φορέων του κράτους (G2G), η οποία κρίνεται ως αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

  Στο παραπάνω πλαίσιο αναγνωρίζεται ότι από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην κατεύθυνση της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι η διαλειτουργικότητα, δηλαδή η δυνατότητα χρήσης κοινών προτύπων επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών συστημάτων. Συνήθως, τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου αδυνατούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ή -ακόμα και αν τελικά αυτό συμβεί- επιτυγχάνεται με σημαντικό κόστος σε χρόνο και χρήμα. Η δε επικοινωνία που επιτυγχάνεται είναι πολλές φορές "εύθραυστη" και μη ολοκληρωμένη.

  Όπως σχολιάζουν στο Capital.gr παράγοντες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν θα επιτυγχάνεται στην πράξη η διαλειτουργικότητα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Έτσι, για παράδειγμα, θα γίνεται πιο εύκολη η αναζήτηση δικαιολογητικών από τον κάθε φορέα, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει ο πολίτης στην κάθε δημόσια υπηρεσία. Στόχος είναι αφενός να μειωθούν οι ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες και αφετέρου να γίνονται πιο γρήγορα πράξεις, όπως οι υπολογισμοί των συντάξεων.

  Η Συμφωνία-Πλαίσιο

  Το έργο θα προχωρήσει με τη διαδικασία της Συμφωνίας Πλαισίου, όπως έγινε και στα έργα του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Μετά από την υπογραφή της συμφωνίας με τους αντισυμβαλλόμενους που θα αναδειχθούν από τη διαγωνιστική διαδικασία, το έργο θα χωριστεί σε επιμέρους υποέργα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

  Στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι υπογραφές των Εκτελεστικών Συμβάσεων για το κάθε υποέργο. Μόνο που σε αντίθεση με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ που έγιναν επιμέρους διαγωνισμοί για κάθε εκτελεστική σύμβαση, εδώ η ανάθεση θα γίνεται με σειρά κατάταξης (rotation) στους αντισυμβαλλόμενους. Όταν ολοκληρωθεί η ανάθεση εκτελεστικών συμβάσεων σε όλους τους αντισυμβαλλόμενους της Συμφωνίας Πλαίσιο, οι αναθέσεις ξεκινούν εκ νέου από τον πρώτο αντισυμβαλλόμενο στη σειρά κατάταξης.

  kostaskets@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ