Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Οκτ-2020 20:06

  e-EΦΚΑ: Πώς η κορονο-κρίση ξαναγράφει φέτος τον προϋπολογισμό των 40 δισ. ευρώ

  e-EΦΚΑ: Πώς η κορονο-κρίση ξαναγράφει φέτος τον προϋπολογισμό των 40 δισ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Υπό αναμόρφωση οδηγείται ο προϋπολογισμός του e-ΕΦΚΑ υπό το βάρος των οικονομικών συνεπειών που έχει φέρει ο κορονοϊός.

  Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι το ταμειακό έλλειμμα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας αναμένεται, πλέον, να αναμορφωθεί σε 93 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 54 εκατ. ευρώ.

  Ωστόσο, σε δημοσιονομικό επίπεδο, αναμένεται πλεόνασμα 203 εκατ. ευρώ (έναντι αρχικής πρόβλεψης για πλεόνασμα 248 εκατ. ευρώ).

  Βασικός λόγος για την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν είναι άλλος από την πτώση των εσόδων από εισφορών του ιδιωτικού τομέα (λόγω της κορονο-κρίσης).

  Η πτώση αυτή στις εισφορές υπέρ του e-EΦΚΑ, δηλαδή υπέρ της κύριας-επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ αναμένεται να φτάσει σε ετήσια βάση τα 635 εκατ. ευρώ  (ή 6,17%), σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων.

  Ωστόσο, η συνολική μείωση των εσόδων του συνόλου των ασφαλιστικών φορέων, δηλαδή όχι μόνο του e-EΦΚΑ, αλλά και του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να φτάσει φέτος  τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αποτυπώνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021.

  Όπως αναφέρουν σχετικές εισηγήσεις στον e-ΕΦΚΑ, ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται φέτος να φτάσει το γιγάντιο ποσό των 40 δισ. ευρώ,   οι προβλέψεις για τα έσοδα λαμβάνουν υπόψη την  αποτύπωση της  υγειονομικής κρίσης, λόγω της πανδημίας Covid-19, αλλά και την ενεργοποίηση της δέσμης των δημοσιονομικών μέτρων, όπως η παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών  εισφορών και των  δόσεων ρυθμίσεων μισθωτών και μη μισθωτών.

  Επίσης έχει ληφθεί υπ' όψη  η επιδότηση εισφορών των  υπό αναστολή μισθωτών, αλλά και τις  διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής εισφορών, που αναμένεται να αποκαταστήσει μέρος του πλήγματος που υπόκεινται κομβικοί τομείς της οικονομίας, όπως  ο τουρισμός και λοιπές συνδεδεμένες με  αυτόν δραστηριότητες, στο επόμενο χρονικό διάστημα.

  Από την πλευρά των δαπανών, ξεχωρίζει η προβλεπόμενη "καθαρή" αύξηση κατά 260 εκατ. ευρώ για συντάξεις.

  Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται η δημοσιονομικά ουδέτερη δαπάνη  (με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό) ύψους 1,4 δις. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους  (σ.σ. η οποία συντελεστεί μαζί με τις συντάξεις του Νοεμβρίου, δηλαδή στα τέλη του Οκτωβρίου) κατ΄ εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ