Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 10:50

  ΥΠΟΙΚ: Εκκίνηση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

  ΥΠΟΙΚ: Εκκίνηση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την εκκίνηση του διεθνούς διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr

  Όπως αναφέρεται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι το μεγαλύτερο Ναυπηγείο της χώρας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

  Πρόκειται για το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο υπό ειδική διαχείριση μετά την ΕΛΒΟ, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, που βαίνει προς αξιοποίηση, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση.

  "Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σταθερά προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της έργο, εξυγιαίνει και επαναδραστηριοποιεί σημαντικές επιχειρήσεις με χρόνια προβλήματα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας", καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. 

  Όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr η διαγωνιστική διαδικασία, μέσω της οποίας αναμένεται η εξαγορά του ναυπηγείου μπαίνει στην τελική ευθεία μετά την παρέλευση δύο και πλέον ετών από την στιγμή που τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) τέθηκαν με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης, καθώς και μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

  Το πλέον σημαντικό είναι ότι η πώληση δρομολογείται με καθαρά τα στοιχεία ενεργητικού της ΕΝΑΕ από υποχρεώσεις και άλλα προβλήματα που είχαν ανακύψει εδώ και δεκαετίες (αυθαίρετα, άδειες λειτουργίας, παραχωρήσεις), γεγονός που ενισχύει την αξία των Ναυπηγείων και το προσδοκώμενο τίμημα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ενεργητικού της ΕΝΑΕ είναι όλα ιδιόκτητα και όχι παραχωρημένα (η μόνη παραχώρηση είναι η χρήση αιγιαλού για όλες τις μονάδες βιομηχανικές και ναυπηγικές). Παράλληλα, έχουν πουληθεί οικόπεδα και δεξαμενές που αποτελούσαν το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων.

  Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχει ναυπηγηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων του στόλου (φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι κ.λπ.), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις και το εργατικό δυναμικό του ναυπηγείου, εκτέλεσε σειρά κρίσιμων εργασιών συντήρησης σε πλήθος μονάδων πρώτης γραμμής.

  Εντονο ενδιαφέρον 

  Έντονο είναι το ενδιαφέρον ξένων και ελληνικών συμφερόντων για τον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται και ο διαγωνισμός για το κομμάτι που έχει περάσει στην ΕΤΑΔ (δεξαμενή Νο 5).

  Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδιαφέρον είναι έντονο από ομίλους ολλανδικών, γαλλικών αλλά και γερμανικών συμφερόντων. Το ενδιαφέρον της έχει εκδηλώσει επισήμως και ο όμιλος North Star, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόδωρου Πριόβολου. Χθες έγινε γνωστό ότι στους ενδιαφερόμενους προστίθεται και η Onex μαζί με τον αμερικανικό αναπτυξιακό οργανισμό Development Finance Corporation (DFC), που βρίσκονται στην διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών αναμένεται να οριστεί για τις 27 Νοεμβρίου. 

  Διαβάστε ακόμη:

  * Ετοιμάζονται οι "μνηστήρες" για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

  * Ανοίγει ο διαγωνισμός για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ