Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 18:00

  Τροχάδην στις Βρυξέλλες για να εγκριθούν τα νομικά κείμενα των 32 δισ.

  Τροχάδην στις Βρυξέλλες για να εγκριθούν τα νομικά κείμενα των 32 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Ένα σημαντικό βήμα ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να ολοκληρώσει με "καθαρότητα" την κατάρτιση του Σχεδίου Ανάκαμψης με τις επενδύσεις και με τις μεταρρυθμίσεις των 32 δισ. ευρώ λαμβάνει χώρα αύριο.

  Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις Βρυξέλλες έχουν λάβει εντολή από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), να ολοκληρώσουν να εγκρίνουν το περιεχόμενο των νομικών κειμένων του οχήματος που θα διοχετεύσει τα  εν λόγω 32 δις ευρώ στην Ελλάδα, δηλαδή του βασικού κορμού του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ, του  "Μηχανισμού Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας" όπως  ονομάζεται.

  Στόχος είναι αύριο αυτά τα νομικά κείμενα - τα οποία τελούν υπό διαπραγμάτευση ουσιαστικά από τον Ιούλιο  - να εγκριθούν σε επίπεδο Coreper ( συνεδρίαση μονίμων αντιπροσωπιών ΕΕ) το οποίο έχει λάβει σχετική "εντολή" από το Ecofin.

  Η εν λόγω έγκριση δεν σημαίνει τελική συμφωνία. Και τούτο καθώς μετά το λόγο θα έχει το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και τα κράτη - μέλη τα οποία θα πρέπει να τα περάσουν από εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες τις αποφάσεις.
  Ωστόσο, είναι μία σημαντική κίνηση η οποία επιχειρείται να στεφτεί με επιτυχία για δύο λόγους:

  1. Για πολιτικούς λόγους διότι προς το παρόν η ΕΕ έχει μείνει επισήμως στο εν λόγω πεδίο στην πολιτική συμφωνία του Ιουλίου για τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ με μόνη επόμενη κίνηση τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου ως μία ενδιάμεση προσπάθεια να δοθεί μία κατεύθυνση στα κράτη – μέλη έως ότου ολοκληρωθεί αυτή η νομική διαδικασία.

  2. Πολλά πεδία σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο μήνα έχουν ασάφειες. Και έτσι τα κράτη (και η Ελλάδα) δεν μπορούν να προχωρήσουν με  ευκρίνεια στα Σχέδια Ανάκαμψης. Για παράδειγμα δεν είναι σαφές αν η προκαταβολή θα υπολογισθεί με  βάση το 70% των κονδυλίων ή με το 100%.  Επίσης δεν είναι γνωστό το πόσο "ξεκάθαρα" ή "ευέλικτα" θα συνδέονται οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις σε κάθε στόχο πολιτικής.
  Πάντως, στο προσχέδιο Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα γίνεται αναφορά σε 5 μεγάλες κατευθύνεις.

  Αναφέρεται πως ορίζονται 5 προτεραιότητες του υπό διαμόρφωση σχεδίου, που όπως αναφέρεται εστιάζουν:

  α) στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την προώθηση της καινοτομίας,
  β) στην ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής,
  γ) στην πράσινη ανάπτυξη,
  δ) στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,
  ε) στην αναβάθμιση των υποδομών και τη στήριξη της περιφέρειας, σε συνδυασμό και συμπληρωματικά με τα άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτυπώνονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

  Επισημαίνεται επίσης ότι "η Ελλάδα επεξεργάζεται ένα συνεκτικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη βέλτιστη παραγωγική αξιοποίηση και μόχλευση όλων των διαθέσιμων κεφαλαίων από το ‘Next Generation EU’ (σ.σ. Ταμείο Ανάκαμψης), καθώς και των πόρων από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 (σ.σ. νέο ΕΣΠΑ), βασισμένο στις προτάσεις και στις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας" και ότι "η υλοποίηση του σχεδίου, η οποία θα συντελεστεί με συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα συντονίζεται στη διάρκεια της εφαρμογής του από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των στόχων".

  Οι δηλώσεις του Ecofin

  Στο Ecofin της προηγούμενης Τρίτης οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ήτοι το κύριο μέσο της δέσμης μέτρων ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που διαπραγματεύτηκαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδό τους στις 17-21 Ιουλίου.

  Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, η πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση του εν λόγω μηχανισμού συζητήθηκε εκτενώς στο Συμβούλιο.  Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης, των συστημάτων ελέγχου και των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που πρέπει να υποβάλουν τα κράτη μέλη προκειμένου να λάβουν στήριξη από το μηχανισμό.

  Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε "θα επισημοποιηθεί από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων υπό μορφή εντολής για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η θέση του Συμβουλίου θα καθοδηγήσει την Προεδρία στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις οποίες η Προεδρία σκοπεύει να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό". Για το ίδιο θέμα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως "ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη νομοθετική διαδικασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ