Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 08:57

  Σε τροχιά μπαίνει το G-Cloud δεύτερης γενιάς

  Σε τροχιά μπαίνει το G-Cloud δεύτερης γενιάς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Σε τροχιά μπαίνει η δεύτερη γενιά του κυβερνητικού υπολογιστικού νέφους (G-Cloud 2ης γενιάς) πάνω στο οποίο θα εγκατασταθεί η πλειονότητα των συστημάτων πληροφορικής του Δημοσίου για την παροχή νέων προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών σε επίπεδο Infrastructure as a Service (IaaS), καθώς και σε υπηρεσίες Platform as a Service (PaaS).

  Τα νέα Πληροφοριακά Συστήματα Δημόσιων Φορέων, τα οποία θα υλοποιηθούν σταδιακά εντός των επόμενων 2-3 ετών και θα φιλοξενηθούν στο G-Cloud με αυξημένες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο, υπολογιστική ισχύ, μνήμη, ταχύτητα επικοινωνίας και ασφάλεια καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για επαύξηση της υποδομής G Cloud, αναφέρεται στην πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για την ένταξη των πράξεων έργου στο ΕΣΠΑ.

  Μετά από σχεδόν τρία χρόνια λειτουργίας, καθώς και τη θεσμοθέτηση του ν.4623/2019 που καθιστά υποχρεωτική την φιλοξενία και λειτουργία στο G-Cloud των κεντρικών συστημάτων όλης της Δημόσιας Διοίκησης, απαιτείται η περαιτέρω επέκταση της υπολογιστικής ισχύος, προσθήκη εναλλακτικού – δεύτερου – κέντρου δεδομένων για την κάλυψη της επιχειρησιακής συνέχειας των κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων, δυνατότητα παροχής νέων πιο προηγμένων υπηρεσιών.

  Μάλιστα, η κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων που έχουν προκύψει οδηγεί στην ανάγκη επικαιροποίησης της ήδη προταθείσας τεχνικής λύσης της Πράξης "G-CLOUD NEXT GENERATION", καθώς και στην ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού σε 24,2 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, από 15 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά.

  Στο νέο G-Cloud πρόκειται να προστεθούν ενδεικτικά, αναφέρονται υπηρεσίες, όπως: αυτοματισμοί στη διαχείριση και απόδοση (delivery) υποδομής και λογισμικού ως υπηρεσία, ανίχνευση και επίλυση θεμάτων στην υποδομή και τη λειτουργία της, όπως επίσης και στη διαχείριση ετερογενών περιβαλλόντων υπολογιστικού νέφους.  PaaS (Platform as a Service).

  Ακόμη προβλέπεται και η δημιουργία νέου, δευτερεύοντος, υπολογιστικού κόμβου με τεχνολογίες αιχμής για την εξασφάλιση επιχειρησιακής λειτουργίας μετά από καταστροφή του υφιστάμενου (πρωτεύοντος).

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:36 23/11

  H Dell Technologies καινοτομεί στην προστασία δεδομένων των σύγχρονων επιχειρήσεων

  Eπεκτείνει το χαρτοφυλάκιο PowerProtect, για να παρέχει λύσεις προστασίας δεδομένων.

  15:17 16/11

  Ευκαιρίες ανάπτυξης και χρηματοδότησης για start up στο 1ο Infusion night του Invent-ICT

  Το πρόγραμμά έχει στόχο να συμβάλλει στην εξωστρέφεια και στη δικτύωση ομάδων και αποφοίτων του και στη διασύνδεσή τους με την αγορά.

  20:20 04/11

  Νέα στρατηγική συνεργασία Ansys και Microsoft για την ενίσχυση της παραγωγικότητας της τεχνολογίας cloud

  Η διευρυμένη συνεργασία φέρνει περισσότερες λύσεις τεχνολογίας προσομοίωσης στο Microsoft Azure.

  13:42 02/11

  EY: 12 δισ. ευρώ θα φέρει στην ελληνική οικονομία το 5G

  Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς αναμένεται να φέρουν επενδύσεις έως 6,5 δισ. ευρώ και να δημιουργήσουν έως 50.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030.