Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 08:17

  Α. Πατέλης: Απλουστεύσεις τα περί κατάργησης των υπερωριών και αντικατάστασης του με ρεπό

  Α. Πατέλης: Απλουστεύσεις τα περί κατάργησης των υπερωριών και αντικατάστασης του με ρεπό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  "Απλουστεύσεις" χαρακτήρισε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης "τα όσα λέγονται περί κατάργησης των υπερωριών και αντικατάστασής τους με ρεπό αντί χρηματικής αποζημίωσης".

  Τη δήλωση αυτή έκανε ο Α. Πατέλης, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στις αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση εντός του τρέχοντος μήνα.  Ο ίδιος αποκάλυψε πως στο επερχόμενο νομοσχέδιο θα προβλέπεται επέκταση δίμηνης υποχρεωτικής άδειας και στους πατέρες με σκοπό την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

  Υπενθυμίζεται πως στην ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής οικονομολόγων για το "Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία", υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, αναφέρεται πως χρειάζεται "εξορθολογισμός της χρήσης και του κόστους των υπερωριών".

  Επίσης επισημαίνεται πως  "η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα".

  Από αυτήν την άποψη, σημειώνεται στην ίδια έκθεση  "το κόστος των υπερωριών πρέπει να ευθυγραμμιστεί με εκείνο σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στο τραπέζι έχει πέσει, η  δυνατότητα πληρωμής των υπερωριών "σε είδος", π.χ. σε επιπλέον μέρες κανονικής αδείας, προκειμένου να πέσει το κόστος τους.

  Σημειώνεται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πως το κόστος της υπερωρίας αντιστοιχεί στο 40% του ωρομισθίου.

  Με άλλα λόγια, για κάθε επιπλέον μία ώρα εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου, ο εργαζόμενος πληρώνεται με το 40% της ωρομίσθιας αμοιβής που αναλογεί σε ώρα εργασίας του κανονικού ωραρίου του.

  Αντ' αυτού, εισηγήσεις προβλέπουν "πληρωμή" των υπερωριών όχι σε χρήμα, αλλά σε παροχές "σε είδος".

  Αρμόδιο στέλεχος του Υπ. Εργασίας με το οποίο ήλθε σε επαφή το Capital.gr ανέφερε πως το εργασιακό νομοσχέδιο θα έλθει σε δημόσια διαβούλευση προς τα τέλη Οκτωβρίου και θα έχει πέντε μεγάλες ενότητες: Την "Εργάνη 2", το ατομικό εργατικό δίκαιο, το συλλογικό εργατικό δίκαιο, την τηλεργασία και το συνδικαλιστικό νόμο.

  Όσον αφορά στην άδεια στους πατέρες, στην ενδιάμεση έκθεση της "επιτροπής Πισσαρίδη" αναφέρεται πως  "οι προτεινόμενες άδειας πατρότητας του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να επεκταθούν στον δημόσιο τομέα".

  Διαβάστε ακόμη:

  - Στο τραπέζι αλλαγές σε τρία πεδία στο εργασιακό τον Νοέμβριο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ