Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Οκτ-2020 11:54

  Euler Hermes: Η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα νικήσει τους απαισιόδοξους

  Euler Hermes: Η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα νικήσει τους απαισιόδοξους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μεταξύ των μεγάλων "όπλων" της Ελλάδας είναι η στήριξη της ΕΚΤ, το υψηλό "μαξιλάρι" ρευστότητας, το μεγάλο κέρδος από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται φέτος να έχει πολύ καλύτερη πορεία από ό,τι αρχικά αναμενόταν και να μην σημειώσει τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη όπως είχαν σπεύσει πολλοί να εκτιμήσουν.  Επιπλέον, παρά την αύξηση του χρέους, η βιωσιμότητά του καθώς και η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν κινδυνεύουν. Αυτό σημειώνει σε έκθεσή της η Euler Hermes, παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλιση πιστώσεων και άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, προειδοποιώντας παράλληλα πως η δημοσιονομική στήριξη δεν πρέπει να αποσυρθεί πρόωρα καθώς θα "χτυπήσει" την ανάκαμψη, αφού ο αντίκτυπος στην οικονομία των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φανεί σταδιακά.

  Όπως εκτιμά η Euler Hermes, η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα φτάσει το -7,8%, ενώ η ανάκαμψη θα αποδειχθεί λιγότερο έντονη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, φτάνοντας το +6,2% τον επόμενο χρόνο. Στο τέλος του 2021, το ελληνικό ΑΕΠ θα παραμείνει περίπου 3% κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση της πανδημίας, ενώ η οικονομία θα ανακάμψει πλήρως στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Η εγχώρια ζήτηση, κυρίως η κατανάλωση τον νοικοκυριών, θα αποτελέσει τον κύριο μοχλό της ανάκαμψης, κατά την Euler Hermes. Παρόλο που οι προοπτικές αυτές κινούνται στις ίδιες γραμμές με αυτές της Ευρωζώνης, η ύφεση της Ελλάδας θα αποδειχθεί λιγότερο σοβαρή από ό,τι σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης (π.χ. ύφεση -10,1% στην Ιταλία και -11,8% στην Ισπανία)

  Το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση ως απάντηση στην κρίση Covid-19 είναι ισχυρό αλλά σχετικά περιορισμένο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε όπου η στήριξη φτάνει το 22,4% του ΑΕΠ. Η κύρια διαφορά έγκειται στο σχετικά μικρό ποσό των δημόσιων εγγυήσεων (2,1% έναντι 12% του ΑΕΠ). Αυτό αποτελεί έναν κίνδυνο για την ανάκαμψη, καθώς η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών εταιρειών και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν ήδη αδύναμοι πριν από την κρίση. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, τα δάνεια προς μη χρηματοοικονομικές εταιρείες μειώθηκαν κατά 5% ετησίως. Συνολικά, η Euler Hermes βλέπει αυξανόμενες αδυναμίες στον ελληνικό εταιρικό τομέα, ιδίως στον κλάδο των μετάλλων, την αυτοκινητοβιομηχανία και τις μεταφορές. Ωστόσο χάρη στα κυβερνητικά μέτρα οι πτωχεύσεις εταιρειών θα περιοριστούν. 

  Οι κίνδυνοι

  Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν συνδεδεμένες με ορισμένους κινδύνους. Πρώτον, η κατάσταση της Ιταλίας, του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Ελλάδας, παραμένει εύθραυστη. Δεύτερον, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα ανάκαμψης του τουριστικού τομέα, με τη μείωση των εισπράξεων από τον κλάδο να είναι πιθανό ξεπεράσει το 50% φέτος. Τρίτον, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παραμένει πολύ ευάλωτος, με τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές να έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους από τις αρχές του έτους. Ταυτόχρονα, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει αυξημένο. Από τη θετική πλευρά, η πρόσβασή τους στη ρευστότητα της ΕΚΤ έχει βελτιωθεί καθώς τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι πλέον επιλέξιμα για πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

  Δημοσιονομικές προοπτικές

  Η κρίση Covid-19 θα αφήσει ένα ισχυρό σημάδι στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, επισημαίνει η Euler Hermes. Μετά από χρόνια σταθεροποίησης, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί ξανά σε πάνω από 190% φέτος. Ωστόσο, η μισή από αυτήν την αύξηση οφείλεται στη μείωση του ΑΕΠ. Έτσι, όπως εκτιμά, ο δείκτης θα μειωθεί ξανά στο 183% το επόμενο έτος, όταν η ανάπτυξη θα έχει και πάλι αποτέλεσμα στη μείωση του χρέους.

  Αν και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από 170% στο άμεσο μέλλον, ωστόσο, ούτε η βιωσιμότητα του χρέους ούτε η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές διατρέχουν κίνδυνο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα. Με την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, η Ελλάδα προστατεύεται από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, ενώ το ασφάλιστρο κινδύνου για το ελληνικό κράτος παραμένει παρόμοιο με την Ιταλία.

  Επιπλέον, στα "όπλα" της Ελλάδας είναι και το πολύ υψηλό ταμειακό απόθεμα το οποίο διατηρείται σε αυτή την κρίση. Όπως προειδοποιεί, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επομένως να αντισταθούν στον πειρασμό να διακόψουν τη δημοσιονομική στήριξη πρόωρα, για να αποφύγουν ένα χάσμα τόνωσης μεταξύ του τώρα και των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ το επόμενο έτος.

  Μια τέτοια διακοπή θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη. Η Ελλάδα θα είναι πράγματι ο μεγάλος νικητής του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, ωστόσο οι εισροές θα πραγματοποιηθούν το 2021 και θα "δείξουν" τις θετικές τους επιπτώσεις στην ανάπτυξη μόνο μεσοπρόθεσμα.

  eleftheria.kourtali@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ