Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Οκτ-2020 16:10

  Aύξηση των δαπανών για επιδόματα φέρνει η κορονο-κρίση

  Aύξηση των δαπανών για επιδόματα φέρνει η κορονο-κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Την "ανηφόρα" αναμένεται να πάρουν οι κρατικές δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα το 2021 λόγω της φετινής κορονο-κρίσης.

  Η παραδοχή αυτή βρίσκεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, το οποίο παρουσίασε χθες το Υπουργείο Οικονομικών.

  Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για "κάλυψη  (σ.σ. από το κράτος) της αυξημένης δαπάνης τριών βασικών κοινωνικών επιδομάτων (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Παιδιού και Επίδομα Στέγασης) για το 2021, ως αποτέλεσμα των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας Covid-19". Η αύξηση αυτή, μάλιστα, αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό για τα κοινωνικά επιδόματα το 2021 πάνω από τα 3,7 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. ευρώ που αναμενόταν για φέτος.  

  Σημειώνεται πως τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται από τον αρμόδιο φορέα, δηλαδή τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με βάσει εισοδηματικά κριτήρια, προς τους κοινωνικά πιο ευάλωτους πολίτες.

  Καθώς η κορονο-κρίση, φέτος, έχει πλήξει τα εισοδήματα πλατιών κοινωνικών στρωμάτων, το Υπ.Οικονομικών προβλέπει, για το επόμενο έτος,  αύξηση της κρατικής δαπάνης για επιδόματα τα οποία υπολογίζονται βάσει αυτών.

  Αρμόδια στελέχη ανέφεραν στο Capital.gr πως η αύξηση αυτή θα προκύψει από δύο πλευρές. Από μια μεριά, θα αυξηθούν οι δικαιούχοι, καθώς περισσότεροι πλέον θα πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης κάποιων ή και όλων ταυτόχρονα των παραπάνω επιδομάτων.

  Από τη άλλη, μερίδα των ήδη δικαιούχων επιδομάτων θα μπορεί να λάβει υψηλότερο ποσό από το κάθε επίδομα.

   Η αναμενόμενη αυτή αύξηση της δαπάνης για τα επιδόματα αυτά θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το κράτος, καθώς είναι προνοιακά και όχι ασφαλιστικά, δηλαδή δίδονται και σε μη οικονομικά ενεργούς -ασφαλισμένους.

  Η αύξηση της δαπάνης του ΟΠΕΚΑ δεν θα προέλθει μόνο από τα (αυξημένα) επιδόματα, αλλά και από την αύξηση του ύψους των μεταβιβάσεων για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται το Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" που αφορά στην επιδότηση της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ