Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 21:00

  Αύξηση φορο-εσόδων το 2021 παρά τις φορο-μειώσεις

  Αύξηση φορο-εσόδων το 2021 παρά τις φορο-μειώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Παρά τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2021, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση των συνολικών φορολογικών εσόδων. Αν και σε πρώτη ανάγνωση αυτό φαντάζει σχήμα οξύμωρο, από το οικονομικό επιτελείο εξηγείται με μερικά βάσιμα επιχειρήματα.

  Κατ’ αρχάς, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 προβλέπει τις εξής φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις:

  - Αναστέλλεται για το φορολογικό έτος 2021 η εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Η αναστολή θα φανεί από τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου με μείωση της παρακράτησης της εισφοράς και αύξηση των καθαρών αποδοχών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα

  - Αναστέλλεται για το φορολογικό έτος 2020 η εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και κεφάλαιο. Έτσι, στο εκκαθαριστικό σημείωμα του 2021 δεν πρόκειται να βεβαιωθεί εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα, ενοίκια και μερίσματα

  - Μειώνονται κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

  - Παρατείνεται για έξι μήνες η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές προσώπων και το τουριστικό πακέτο.

  Οι μειώσεις αυτές θα στοιχίσουν στα κρατικά έσοδα ποσό που προσεγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παρά το δημοσιονομικό κόστος των μειώσεων τα συνολικά φορολογικά έσοδα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν το επόμενο έτος.

  Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πρόκειται να προκύψει από τη μεγέθυνση της οικονομίας με ρυθμό 7,5%, δηλαδή πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ανάπτυξη της οικονομίας προβλέπεται ότι θα έρθει από τις εξής πηγές:

  - Την ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα. Εκτιμάται ότι το 2021 πρόκειται τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν τουλάχιστον στο 60% των τουριστικών εσόδων του 2019 αντί του 20% που ήταν φέτος.

  - Την εισροή στην οικονομία τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το νεότευκτο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Πρόκειται για την πρώτη εισροή από τα περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα μέσω του Ταμείου.

  - Τη σημαντική βελτίωση της εγχώριας κατανάλωσης λόγω της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η αδειοδότηση του εμβολίου για τον κορονοϊό θεωρείται ότι θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για την οικονομική κρίση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ