Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 15:35

  ΠΟΜΙΔΑ-ΕΣΑ προς ΥΠΟΙΚ: Να ανακοινωθούν άμεσα οι ρυθμίσεις για τα ενοίκια Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου

  ΠΟΜΙΔΑ-ΕΣΑ προς ΥΠΟΙΚ: Να ανακοινωθούν άμεσα οι ρυθμίσεις για τα ενοίκια Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την άμεση ανακοίνωση των ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για τα ενοίκια Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς Απόστολο Βεσυρόπουλο και Θεόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και προς τον διοικητή της ΑΔΕΕ Γιώργο Πιτσιλή, η ΠΟΜΙΔΑ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

  Οι δύο φορείς ζητούν επίσης να υπαχθούν και τα νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές στις διατάξεις των προαιρετικών μειώσεων.

  Αναλυτικά στην επιστολή τους η ΠΟΜΙΔΑ και ο ΕΣΑ αναφέρουν:

  "Αξιότιμε κοι Υπουργοί, κε Διοικητά,

  Με τον ν. 4722/2020 νομοθετήθηκε για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 η φορολογική επιστροφή του 12% των μειώσεων ενοικίων ελάχιστου ποσοστού 30%, με βάση προαιρετικές συμφωνίες ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Η απόφαση για το ποιές μισθώσεις υπάγονται στη ρύθμιση αυτή, εκδόθηκε μόλις την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, και προς κατάπληξή μας καλύπτει τις μισθώσεις του λιανεμπορίου μόνον για τον μήνα Σεπτέμβριο, όπως και για τις συνεχιζόμενες υποχρεωτικές μειώσεις κατά 40% στα μισθώματα πέντε κατηγοριών "πληττομένων" δραστηριοτήτων. 

  Με δεδομένο ότι τα μισθώματα είναι καταβλητέα στην αρχή κάθε ημερολογιακού μήνα, η καθυστέρηση αυτή, σε συνδυασμό με το ότι δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε περί του τι θα ισχύσει τον Οκτώβριο, έχει προκαλέσει πλήρη σύγχυση στους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές και δεν έχει ευνοήσει την κοινή επιθυμία μας για αθρόα σύναψη συμφωνιών προαιρετικών μειώσεων ενοικίων. 

  Για τον λόγο αυτό σας καλούμε να ανακοινώσετε άμεσα τις προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, και ειδικότερα να διευκρινίσετε τι θα ισχύσει για τις μισθώσεις του εμπορίου κατά το επόμενο τρίμηνο, ώστε να μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ενδιαφερόμενες πλευρές γνωρίζοντας τι θα ισχύσει τελικά για το υπόλοιπο του νομοθετημένου τετραμήνου, και να συμφωνήσουν στις προαιρετικές μειώσεις μισθωμάτων τουλάχιστον κατά 30%, δηλώνοντάς τις εγκαίρως στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. 

  Επίσης επισημαίνουμε ότι η μεταγενέστερη εκ μέρους σας στοχευμένη εξαίρεση των εκμισθωτών - νομικών προσώπων από την παραπάνω ευεργετική ρύθμιση, θίγει καίρια το εμπόριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου το 40% των εμπορικών καταστημάτων ανήκει σε νομικά πρόσωπα όπως ασφαλιστικά ταμεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, σωματεία κ.λπ., με αποτέλεσμα οι διοικήσεις τους, να μην έχουν κανένα κίνητρο, όπως οι ιδιώτες, για μείωση των μισθωμάτων. Σας καλούμε άμεσα να αποκαταστήσετε τη βαρύτατη αυτή αδικία, της οποία θύματα είναι ουσιαστικά και οι δύο πλευρές, δεδομένου ότι πολλά ακίνητα κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν από τους μισθωτές τους, ακριβώς εξαιτίας της απαράδεκτης αυτής εξαίρεσης. 

  Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία".

  Για την ΠΟΜΙΔΑ
  Ο Πρόεδρος
  Στράτος Παραδιάς 

  Για τον ΕΣΑ 
  Ο Πρόεδρος
  Σταύρος Καφούνης 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ